Η στρατηγική «γαλάζιας ανάπτυξης» του Πειραιά για το 2018-2024

Η στρατηγική «γαλάζιας ανάπτυξης» του Πειραιά για το 2018-2024

Το πλάνο που θα αναδείξει την πόλη και το λιμάνι σε κορυφαίες δυνάμεις της γαλάζιας οικονομίας παγκοσμίως παρουσίασε σήμερα ο δήμος Πειραιά.

Τη στρατηγική του δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη 2018-2024, παρουσίασε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά στον χαιρετισμό του, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον Πειραιά η διαμόρφωση στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, καθώς είναι μία από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που το έπραξε, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου. «Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να μην το έχουμε κάνει, όταν από την πρώτη στιγμή της θητείας μας διακηρύτταμε την τεράστια σημασία που έχει η θάλασσα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Πειραιάς, αναπτύσσεται ταχύτατα και εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο λιμάνι υψηλών προδιαγραφών», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Επίσης ο κ. Μώραλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της γαλάζιας ανάπτυξης: Χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους τη θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση του ναυτιλιακού cluster που ήδη δημιουργήθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΠ. Δημιουργούμε το Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Στηρίζουμε το Bluegrowth, μια πρωτοποριακή δομή υποστήριξης της γαλάζιας καινοτομίας και γιορτάζουμε στον Πειραιά τις Ημέρες Θάλασσας αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης μας με εξωστρεφείς δράσεις» δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης.

Ο Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε ότι η σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει περίπου 500 δισεκ. ευρώ ετησίως, μεγέθη τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. «Αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της στρατηγικής για τη γαλάζια ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας δήμου Πειραιά ανέφερε επίσης ότι ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης.

Μιλώντας για τη στρατηγική ο κ. Κόκκαλης εξήγησε ότι αυτή στοχεύει στη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της γαλάζιας οικονομίας στην πόλη, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλοντας στην καθιέρωση του Πειραιά και της Ελλάδας ως κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο, στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης. «Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σχεδιασμού και δράσεων για την ανάπτυξη της πόλης ως ενός καινοτομικού, ανταγωνιστικού και ανθεκτικού κόμβου της γαλάζιας οικονομίας, με διεθνή προσανατολισμό και εμβέλεια. Ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία της πόλης μας», σημείωσε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς έχει ήδη προχωρήσει σε ένα επιχειρησιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2024, που όμως αφορά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα 25 χρόνια. «Στόχος της ΟΔΕ, δεν είναι να μην χαθεί, ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά να πιάσει τόπο κάθε ευρώ για την πόλη, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματικοί φορείς της πόλης με τον δήμο Πειραιά, είναι τα περίφημα 7 “Σ”: Συνέργεια, Σύνεση, Συναίνεση, Σύνδεση, Συνδυασμός, Συνεννόηση, Συνεργασία» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

«Η ημιμάθεια μας έχει τιμωρήσει πολλάκις στο παρελθόν. Καλώ, λοιπόν, τους συμπολίτες μου να εκφράσουν την άποψή τους και να ασκήσουν την κριτική τους, αφού πρώτα ενημερωθούν για το ποια είναι η στρατηγική της γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς επίσης και τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για τον Πειραιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. διευκρινίζοντας πως πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρόνο, με την υποχρέωση να γίνουν σωστά και όχι πρόχειρα. Αυτή την περίοδο, κατάληξε ο κ. Κορκίδης, υπάρχουν δύο μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα για την πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του δήμου Πειραιά και το master plan της ΟΛΠ ΑΕ, συνεπώς αυτά πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά.

Κατά την εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Άγγελος Κότιος και ο Γεώργιος Αλεξανδράτος, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, ενώ το παρόν έδωσαν βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ