Η Swarovski εισέρχεται στον κλάδο των διαμαντιών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία;

της Beth Kowitt

Ο Daniel Swarovski, ο οποίος ξεκίνησε την επώνυμη εταιρεία κρυστάλλων πριν από 125 χρόνια, έλεγε ότι «τα διαμάντια είναι για τα μέλη των βασιλικών οικογενειών, αλλά εγώ θέλω να δημιουργήσω έναν πολύτιμο λίθο για κάθε γυναίκα, που κάθε γυναίκα θα μπορεί να αγοράσει».

Τώρα, η τρισέγγονή του, Nadja Swarovski, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, θέλει να δημιουργήσει διαμάντια που θα είναι όχι μόνο πιο προσιτά αλλά και πιο βιώσιμα.

Η λύση της: η δημιουργία διαμαντιών σε ένα εργαστήριο, τα οποία θα είναι βιο-ταυτόσημα με τα πραγματικά διαμάντια. «Χρησιμοποιούν ελάχιστη ενέργεια για να παραχθούν και δεν επιβαρύνουν τους ανθρώπους ή τον πλανήτη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο Most Powerful Women International Summit του Fortune στο Λονδίνο. «Είναι πραγματικά ένας καλύτερος τρόπος παραγωγής».

Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε μείνει ως επί το πλείστον εκτός του κλάδου των διαμαντιών. «Μιλάμε με ανθρώπους από την βιομηχανία διαμαντιών», ανέφερε η Swarovski, «και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μας ενδιαφέρει απολύτως ό,τι λάμπει. Μόλις μπορέσεις να εξορύξεις τα διαμάντια με βιώσιμο τρόπο, εμείς θα γίνουμε πελάτης σου».

Η κ. Swarovski είπε ότι η βιομηχανία διαμαντιών «ανησυχεί πολύ» από την άφιξη της εταιρείας στην αγορά. Ενδεικτικά, η De Beers έχει λανσάρει τη δική της σειρά από εργαστηριακά διαμάντια. Τα εργαστηριακά διαμάντια κοστίζουν περίπου 50% λιγότερο από αυτά που εξορύσσονται από τη γη, αλλά η Swarovski επεσήμανε ότι η εισροή διαμαντιών από τη De Beers θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές προς τα κάτω.

Η Swarovski είπε επίσης ότι είναι πιθανό οι εταιρείες να βρουν έναν καλύτερο τρόπο εξόρυξης υλικών από τη γη αλλά ακόμα δεν έχουν θελήσει να επενδύσουν τον χρόνο ή τα χρήματα.

Από τότε που εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1995, η Swarovski επιδιώκει να επιστρέψει την εταιρεία στις ρίζες της – τη μόδα. Ο παππούς της είχε συνεργαστεί με την Coco Chanel και τον Christian Dior, και η ίδια αποφάσισε να βρει τον δικό της σχεδιαστή, συνεργαζόμενη τελικά με τον Alexander McQueen.

Επίσης, προώθησε άλλες συνεργασίες – συμπεριλαμβανομένης και εκείνης με τον αρχιτέκτονα Daniel Libeskind για να σχεδιάσει το αστέρι για την κορυφή του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Rockefeller.