Η Ταϊβάν λέει ότι υπάρχουν «μικρές πιθανότητες» η Κίνα να επιβάλει «αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις»

Η Ταϊβάν λέει ότι υπάρχουν «μικρές πιθανότητες» η Κίνα να επιβάλει «αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις»
TAIPEI, TAIWAN - MARCH 10: A person holding Tibetan flag protesting to commemorate the 63rd Anniversary of 310 Anti-Violence Day in Tibet, in front of the bank of China in Taipei, Taiwan, March 10, 2022. Walid Berrazeg / Anadolu Agency (Photo by Walid Berrazeg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν από καιρό «σιγοβράζουν» εν μέσω του ισχυρισμού της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι στην πραγματικότητα μια αποσχισθείσα περιοχή που τελικά θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

της Alena Botros

Αμέσως μετά την ιστορική επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Nancy Pelosi στην Ταϊβάν, η Κίνα απάντησε με μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων σε όλο το νησί και επέβαλε αρκετούς εμπορικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων εισαγωγής ψαριών και φρούτων.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν από καιρό «σιγοβράζουν» εν μέσω του ισχυρισμού της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι στην πραγματικότητα μια αποσχισθείσα περιοχή που τελικά θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος.

Τη Δευτέρα, η Beatrice Tsia, επικεφαλής στατιστικολόγος στο υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν, δήλωσε ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται από την Κίνα είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Ταϊβάν λόγω του πόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι δύο οικονομίες.

«Δίνουμε πολύ λίγες πιθανότητες στην Κίνα να επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις της Ταϊβάν λόγω των πολύ εξαρτώμενων οικονομικών μας σχέσεων», δήλωσε η Tsia από την Ταϊπέι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο οικονομίες είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι για κρίσιμα αγαθά. Η Ταϊβάν παράγει τσιπ ημιαγωγών που χρειάζεται η Κίνα για την παραγωγή smartphone και ηλεκτρονικών. Και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), δραστηριοποιείται επίσης στην ηπειρωτική Κίνα.

Η Κίνα λαμβάνει το 37% του συνόλου των εξαγωγών της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν, και οι εξαγωγές συνολικά αυξήθηκαν κατά περίπου 14,2% φέτος. Η Κίνα έλαβε αποστολές αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ταϊβάν τον Ιούλιο του 2022, σε σύγκριση με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, που αναφέρεται ως Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία περιλαμβάνει την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη, λαμβάνοντας σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και οι εισαγωγές της Ταϊβάν αυξήθηκαν συνολικά κατά 19,4% στα 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 19,7% αυτών των εισαγωγών προέρχεται από την Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 9,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στα ύδατα της Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην επίσκεψη της Pelosi στο νησί. Τη Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Και παρόλο που απαγόρευσε ορισμένες εισαγωγές, στόχευσε εκείνες που θα είχαν μικρή επίδραση στη συνολική οικονομική σχέση μεταξύ των δύο περιοχών. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ταϊβάν αντιπροσώπευαν μόνο το 0,6% των συνολικών εξαγωγών πέρυσι, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο την DBS Group Holdings.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι αν το Πεκίνο θα διευρύνει τις εμπορικές απαγορεύσεις στον μεταποιητικό τομέα», δήλωσε στο Bloomberg ο Ma Tieying, ανώτερος οικονομολόγος της DBS. «Ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς και στα ηλεκτρονικά στο μέλλον».

Πηγή: fortune.com