Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τις παρενέργειες του εμβολίου του κορωνοϊού

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τις παρενέργειες του εμβολίου του κορωνοϊού
epa08473172 A laboratory employee works in a Laboratory at the Institute of Virology at the University in Marburg, Germany, 08 June 2020. The Philipps University of Marburg, the German Centre for Infection Research (DZIF), the Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) and the University Medical Centre Hamburg-Eppendorf (UKE) are jointly researching a vaccine against the SARS-CoV-2 coronavirus. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση παρενεργειών των φαρμάκων έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας εδώ και πολλά χρόνια.

του Jeremy Kahn

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τυχόν ζητήματα ασφαλείας με το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά του COVID-19 που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκρίνει ένα ή παραπάνω εμβόλια κατά του κορωνοϊού πριν το τέλος του έτους και η κυβέρνηση είπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας να προετοιμαστεί για ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού «μέχρι τα Χριστούγεννα», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όμως, ο εμβολιασμός του συνόλου του βρετανικού πληθυσμού (σχεδόν 68 εκατομμύρια άνθρωποι) για τον COVID-19 εμπεριέχει μια σειρά προκλήσεων- μία εκ των οποίων θα είναι η παρακολούθηση των εμβολιασμένων ατόμων για κάποια επικίνδυνη παρενέργεια.

Αν και τα εμβόλια θα περάσουν από ενδελεχείς δοκιμές με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών προτού εγκριθούν από την ιατρική εποπτική αρχή της Βρετανίας, είναι πιθανό αυτές οι δοκιμές να μην αποκαλύψουν σημαντικές πτυχές ασφαλείας.

Και η συγκεκριμένη αρχή (Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Ιατρικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου – MHRA) ανησυχεί ότι η τρέχουσα διαδικασία καταγραφής «προβληματικών συμβάντων» σε φάρμακα δεν επαρκεί για τη διαχείριση των αναφορών για παρενέργειες και για τον εντοπισμό ανησυχητικών τάσεων.

Για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, η MHRA ανέθεσε σύμβαση ύψους 1,96 εκατομμυρίων δολαρίων στη βρετανική θυγατρική της Genpact, μιας αμερικανικής εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης διαδικασιών, για να σχεδιάσει ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που μπορεί να επεξεργάζεται εκθέσεις παρενεργειών και να εντοπίζει πιθανές πηγές ανησυχίας.

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε στους Financial Times ότι, βάσει της προηγούμενης εμπειρίας με εκστρατείες εμβολιασμού, εκτιμά ότι σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών θα προκύψουν 50.000-100.000 αναφορές ύποπτων παρενεργειών για κάθε 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που θα χορηγηθούν.

Το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση παρενεργειών των φαρμάκων έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπλέον, η βρετανική ρυθμιστική αρχή δεν είναι ο μόνος κρατικός οργανισμός που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία με αυτόν τον τρόπο. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διεξήγαγε έναν διαγωνισμό νωρίτερα φέτος για υπολογιστικούς αλγόριθμούς που θα προσδιορίζουν τάσεις στον τεράστιο όγκο αναφορών για όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.