Η Τελευταία Αποστολή ενός startupper 99 ετών

Η Τελευταία Αποστολή ενός startupper 99 ετών

Στα 99 του χρόνια, ο Κωνσταντίνος  Χατζηλάκος «εκτέλεσε» την τελευταία του αποστολή και την αφιερώνει σε αυτούς που έκαναν το χρέος τους.

Από τους τελευταίους επιζώντες πιλότους μαχητικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 200 αποστολές στο ενεργητικό του, ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος έγραψε ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Πολύτιμο για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας που, ταυτόχρονα, αποτελεί μια βιωματική προσωπική μαρτυρία ενός μαχητή της πρώτης γραμμής. Ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στο καθήκον για τη πατρίδα. Και αν αυτό ηχεί «ντεμοντέ» στα αυτιά σας, τότε είναι ακόμη πιο πολύτιμη η απόφασή του.

Το βιβλίο αναδίδει την αυτοθυσία της γενιάς του 1940, που ξεκίνησε στα βουνά της Αλβανίας και συνεχίστηκε – όπως στη δική του περίπτωση – ως το 1945.

Γι’ αυτόν τον υπέροχο πατριώτη, το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το Χρέος και πώς το εκπληρώνει, καθορίζει το ίχνος, το αποτύπωμα που θα αφήσει στην μικρή, προσωπική του ιστορία, αλλά και στην μεγάλη, την πανανθρώπινη.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρίγκιπας Κάρολος συναντώντας τον  στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Παλιό Φάληρο τον ευχαρίστησε, τιμώντας  στο πρόσωπό του, το σύνολο των Ελλήνων αεροπόρων που πολέμησαν για  την ελευθερία στην Ευρώπη.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την Ιταλία στις 14/11/1944 με το "ΟΧΙ" spitfire της 336 Μοίρας.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την Ιταλία στις 14/11/1944 με το “ΟΧΙ” spitfire της 336 Μοίρας.

Στις 500 σελίδες του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος και τις ρουφάς απνευστί, εκτυλίσσεται η περιπετειώδης Οδύσσεια των 40 Ικάρων της 10ης σειράς της σχολής, από το βομβαρδισμένο Τατόι στους ελαιώνες του Άργους, στην αμυνόμενη Κρήτη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, και μέσω του Νείλου στο Σουδάν, τη Ροδεσία και τη Νότια Αφρική. Εκεί θα ολοκληρώσουν την πολεμική τους εκπαίδευση και θα ενταχθούν, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες αεροπόροι, στις Ελληνικές Πολεμικές Μοίρες διώξεως και βομβαρδισμού κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο της RAF.

Ημερολόγιο πτήσης: "Πέντε αποστολές σε μια μέρα. Οκτώ σε δύο, δώδεκα σε τρεις, 20 σε έναν μήνα... Πολεμούσαμε".
Ημερολόγιο πτήσης: “Πέντε αποστολές σε μια μέρα. Οκτώ σε δύο, δώδεκα σε τρεις, 20 σε έναν μήνα… Πολεμούσαμε”.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, ένα αντίσκηνο και η αφιλόξενη και ανελέητη Λιβυκή έρημος θα γίνει ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους. Οι νεαροί πιλότοι θα εκτελέσουν την αποστολή τους με τόλμη και αυταπάρνηση, και θα εκπληρώσουν το χρέος τους προς την πατρίδα, τους συμπολεμιστές τους και, εν τέλει, τη συνείδησή τους. Ένας στους δύο δεν επέστρεψε ποτέ και αυτές είναι οι συγκλονιστικές απώλειες της αεροπορίας, που αντίστοιχο ποσοστό δεν συναντάς στα άλλα σώματα.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Φωτογραφία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη Ροδεσία.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, Αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας. Ακέραιος σε όλη του τη ζωή, σταδιοδρόμησε σε υψηλές θέσεις. Έγινε αεροπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον (1964-1967). Από εκεί επανειλημμένα προειδοποίησε την Ελληνική κυβέρνηση – από πληροφορίες κύκλων των ΗΠΑ –  ότι σχεδιάζεται δικτατορία στην Ελλάδα και όταν  ήρθε η χούντα, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εκδιώχθηκε από την αεροπορία. Στη συνέχεια, εργάστηκε για 9 χρόνια  στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. σε διευθυντική θέση και  για 20 χρόνια ως αντιπρόσωπος και τεχνικός σύμβουλος της MacDonnell Douglas Corporation.

Μάιος 1964: Αναμνηστική φωτογραφία, ως διοικητής, με τους χειριστές της 110 ΠΜ Λάρισας, πριν φύγει στις ΗΠΑ ως αεροπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας.
Μάιος 1964: Αναμνηστική φωτογραφία, ως διοικητής, με τους χειριστές της 110 ΠΜ Λάρισας, πριν φύγει στις ΗΠΑ ως αεροπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας.
Μάιος 1964: Αναμνηστική φωτογραφία, ως διοικητής, με τους χειριστές της 110 ΠΜ Λάρισας, πριν φύγει στις ΗΠΑ ως αεροπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας.

Start upper 99 ετών

Όμως, ούτε και η καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρκετή για τον ανήσυχο «Ίκαρο». Τον συνάντησα στο σπίτι του, σε ένα υπέροχο\ γραφείο γεμάτο μοντέλα πολεμικών αεροπλάνων και φωτογραφίες από τη θητεία του στην πολεμική αεροπορία, που είναι το προσωπικό του «καταφύγιο». Και συνειδητοποίησα ότι έχω μπροστά μου έναν start upper 99 ετών! Μου έδειξε κατ’ ευθείαν το πιλοτικό μοντέλο μιας διεθνώς κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας, για την μετατροπή της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Ας ακούσουμε τον ίδιο.

«Η Ελλάδα έχει έναν πλούτο ανεκμετάλλευτο. Τη θάλασσα. Τι κάνει για τη θάλασσα; Ούτε τους ψαράδες δεν φροντίζει. Η θάλασσα είναι για την Ελλάδα η ζωή της, η τροφή της. Καθόμουν και παρατηρούσα στο Πασαλιμάνι καθώς ανεβοκατέβαιναν τα κύματα και  βλέποντας τα καϊκια να κινούνται επάνω – κάτω, μου ήρθε η ιδέα ότι θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί αυτή τη  δύναμη των κυμάτων. Γεννήθηκε έτσι μέσα μου η πρόκληση να βρω τρόπους να μετατρέψω αυτή τη δύναμη της θάλασσας σε ενέργεια».

Και εγένετο ο μετατροπέας κυματικής ενέργειας «TRITON». Η πατέντα της κυματικής ενέργειας του Κώστα Χατζηλάκου έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αυστραλία, η Ευρώπη, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Κορέα, η Αμερική. Το γραφείο μάλιστα που χειρίστηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Αμερική, είπε χαρακτηριστικά: Genius in its simplicity.

Ήδη για την πατέντα του Κώστα Χατζηλάκου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ενεργειακές εταιρείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αναρωτιέμαι, γιατί όχι και Ελληνικές;

Μάθημα ζωής

Αποχαιρετώντας τον, κράτησα κάποιες εμβληματικές φράσεις του ως «μάθημα ζωής» για τις νέες γενιές.

Η γενιά μας αγωνίστηκε για την πατρίδα. Δώσαμε τον αγώνα κι αυτό είναι που μετράει. Δεν ξέρω αν έπιασε τόπο. Ας ρίξουμε μια ματιά μέσα στη Ελληνική Βουλή κι ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Χύθηκε πολύ αίμα, χάθηκαν πολλοί άνθρωποι. Άξιζε τον κόπο; Πετύχαμε κάτι; Θα σας έλεγα ότι η αιώνια κατάρα του Έλληνα και της φυλής μας είναι η φαγωμάρα και ο διχασμός, που τον πληρώσαμε με αίμα. Κι αυτό το βλέπουμε και σήμερα. Έχουμε αλλάξει; Έχουμε συνετιστεί;

Ο Έλληνας έχει, δυστυχώς, τον διχασμό στο DNA του. Επιπλέον, ό, τι δεν κάνει ο ίδιος το απορρίπτει.

Αλλά, ταυτόχρονα, ό Έλληνας είναι περήφανος. Όταν ξυπνάει μέσα του η περηφάνια, θα δώσει το παρόν αν το απαιτήσει η συνθήκη. Θα βάλει το τσαρούχι του και θα κλοτσήσει.

Πεποίθησή μου είναι ότι και οι σημερινές γενιές έχουν εθνικό φρόνημα. Δεν αλλάζουν οι νοοτροπίες με το πέρασμα των χρόνων. Είναι κληρονομικό και το καλό και το κακό. «Οι αιώνες αντιγράφουσι αλλήλους».

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Δεκαετία 1960. Διοικητής στην 110 ΠΜ Λάρισας.

Θεωρώ ότι το βιβλίο μου είναι «μάθημα ζωής». Σίγουρα κάποιες από τις σελίδες του, κάποιους θα συγκινήσουν.

Ελευθερία ή θάνατος. Αυτή τη φράση είχαμε στο μυαλό και στη ψυχή μας σε κάθε αποστολή.

Μια φράση που με εκφράζει απόλυτα είναι αυτή του Κωστή Παλαμά: H μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα.

Η τιμητική παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Αποστολή» θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19.00. Θα μιλήσουν:

Γεώργιος Αυλωνίτης, Πτέραρχος, Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Μαρία Ευθυμίου, Α. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πάνος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος ΣΤΑΡ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ Α.Ε.

Πέτρος Ευθυμίου, Δημοσιογράφος, πρώην Υπουργός.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Αθανάσιος Κ. Χατζηλάκος.

Ώρα Προέλευσης: 18.45