Η τελευταία προεδρική ομιλία του Ομπάμα στο Κογκρέσο είχε στόχο τον Τραμπ

Η τελευταία προεδρική ομιλία του Ομπάμα στο Κογκρέσο είχε στόχο τον Τραμπ
epaselect epa05099288 US President Barack Obama (C) waves after delivering his final State of the Union address in the US Capitol, as US Vice President Joe Biden (L) and Speaker of the House Republican Paul Ryan (R) look on, in Washington, DC, USA, 12 January 2016. The White House indicated that the President's seventh and final State of the Union address will not include the typical 'laundry list' of policy proposals, but rather be a more impassioned speech on the country's direction. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ιδιαίτερα επιθετικός προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Τελεία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου πριν τελειώσει φέτος η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε το φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών και παραδέχθηκε την δική του αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολιτικής διαίρεσης που αναστέλλει την πρόοδο, κατά την τελευταία του ομιλία προς το Κονγκρέσο για την Κατάσταση της Ένωσης, περιγράφοντάς την ως διαρκή απογοήτευση της προεδρικής του θητείας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του αυτή ομιλία από το βήμα του Κονγκρέσου για να σκιαγραφήσει ένα αισιόδοξο πορτρέτο της χώρας έπειτα από τα επτά χρόνια της προεδρίας του, με την ανασύσταση της οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, παρά τις συνθήκες ανισότητας στο εσωτερικό της χώρας και το φάσμα της τρομοκρατίας στο εξωτερικό.

Όμως, ο άνθρωπος που έκανε προεκλογική εκστρατεία αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για ελπίδα και αλλαγή και ειδικότερα για την μετατροπή του status quo στην Ουάσινγκτον και στην άσκηση της πολιτικής, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία επίτευξης αυτού του στόχου.

“Είναι μία από τις λίγες απογοητεύσεις της προεδρίας μου, ότι η μνησικακία και η καχυποψία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα μάλλον εντάθηκαν αντί να αμβλυνθούν. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας πρόεδρος με τα χαρίσματα του Λίνκολν ή του Ρούζβελτ θα είχε κατορθώσει να μειώσει το χάσμα και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο θα βρίσκομαι στην προεδρία”, είπε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε ότι πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται τρομοκρατημένοι και αποκλεισμένοι από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που θεωρούν ότι λειτουργούν στρεφόμενα κατά των συμφερόντων τους, προχωρώντας παράλληλα σε μία έμμεση μομφή προς τους Ρεπουμπλικανούς που εκμεταλλεύονται αυτές τις ανασφάλειες στην προεκλογική εκστρατεία.

“Καθώς αυξάνεται η απογοήτευση, θα υπάρξουν φωνές που θα μας καλούν να επιστρέψουμε στην εποχή των φατριών, να κηρύξουμε αποδιοπομπαίους τράγους τους συμπολίτες μας που δεν μοιάζουν με μας ή δεν προσεύχονται σαν και μας ή δεν μοιράζονται το ίδιο υπόβαθρο με μας. Δεν μας επιτρέπεται να πάρουμε αυτόν τον δρόμο”.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στην απαισιόδοξη εικόνα που σκιαγραφούν οι Ρεπουμπλικανοί για τη χώρα και την δική του αισιόδοξη εικόνα. Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί “πολιτικό μύθευμα”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στους Ρεπουμπλικανούς και ιδιαίτερα στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

“Θα απαντήσουμε στις αλλαγές των καιρών μας με τον φόβο, με την εσωστρέφεια ως χώρα και στρεφόμενοι οι μεν εναντίον των δε ως λαός; Ή θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη σε αυτό που είμαστε, σε αυτό που υποστηρίζουμε και στα απίστευτα πράγματα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί;”.

Σφοδρή επίθεση στους Ρεπουμπλικάνους με αφορμή το μεταναστευτικό

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο, τόσο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις, όσο και απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, για το οποίο ζήτησε να μην υποτιμάται.

Αποφασισμένος να κάνει την αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα τον διαδεχθούν στον Λευκό Οίκο το 2017, ο Δημοκρατικός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να συνοδεύσουν “τις εξαιρετικού χαρακτήρα αλλαγές” που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση από το βήμα του Κονγκρέσου κατά των υπερβολικών δηλώσεων για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον “τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”. “Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών”, προειδοποίησε.

“Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Εθνους μας”, είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας για την Κατάσταση της Ενωσης.

“Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής – ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτείστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν!”, είπε.

Αυτό το παραδοσιακό ραντεβού ήταν για τον 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η τελευταία ευκαιρία για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, πριν η Ουάσινγκτον και η υπόλοιπη χώρα παραδοθούν στον ίλιγγο των εκλογών.

Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί “πολιτικό μύθευμα”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναρλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους – και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: “Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον…Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους”.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τις “κυνικές και καταστροφολογικές” δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι γεμάτες υποσχέσεις, όπως για “φανταστικές ιατρικές ανακαλύψεις”, τόνισε ο Ομπάμα, πριν ανακοινώσει μία “νέα εθνική προσπάθεια” κατά του καρκίνου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο “η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σε μία παλαιά δέσμευση της πρώτης προκλογικής του εκστρατείας την οποία δεν τήρησε μέχρι στιγμής: το κλείσμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

“Κοστίζει ακριβά, είναι άχρηστη και δεν αποτελεί παρά επιχείρημα επιστράτευσης για τους εχθρούς μας”, είπε υπό ζωηρό χειροκρότημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο βήμα της προσέγγισης με την Κούβα και κάλεσε το Κονγκρέσο να άρει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.

“Πενήντα χρόνια που πέρασαν με την απομόνωση της Κούβας δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν τη θέση μας στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε τον ηγετικό μας ρόλο και την αξιοπιστία μας στην (αμερικανική) ήπειρο; Παραδεχτείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Αρετε το εμπάργκο”, είπε.