Η τελευταία προθεσμία των Ευρωπαίων που δόθηκε στην κυβέρνηση

Η τελευταία προθεσμία των Ευρωπαίων που δόθηκε στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) παρακολουθούν την συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μέσα σε 24 ώρες η Ελλάδα πρέπει να έχει κλείσει τα τελευταία προαπαιτούμενα για να επικυρωθούν την Πέμπτη.

Η προθεσμία του EWG προς την Ελλάδα λήγει την Πέμπτη. Αυτή ήταν η ετυμηγορία των τεχνοκρατών, που εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν σκοπό να το κάνουν εύκολο εάν δεν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Μέχρι σήμερα εκκρεμούν ακόμη τρεις ενέργειες για να κλείσει η λίστα με τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Η υπογραφή του Μνημονίου για την παραχώρηση του Ελληνικού στον επενδυτή, η παραχώρηση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αλλά και το ακαταδίωκτο για τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Όλα πρέπει ουσιαστικά να κλείσουν την Τρίτη, ώστε στο νέο EWG της Πέμπτης να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και να δοθεί σήμα για την πολιτική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει απόφαση στο EWG θα ακολουθήσει άλλο ένα την Παρασκευή, καθώς οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης συνεδριάζουν άτυπα στο Ελσίνκι.

Πάντως, τα χρήματα, εφόσον εγκριθούν δεν αναμένονται πριν τις 20 Ιουνίου, αφού μετά το Eurogroup  θα πρέπει η απόφαση να εγκριθεί και από πέντε εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Από την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, τα 5,7 δισ. αναμένεται να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές, ώστε να πάρει μια ανάσα η πραγματική οικονομία.

Μάλιστα, από το εάν τα χρήματα κατευθυνθούν στους ιδιώτες προμηθευτές θα εξαρτηθεί και η πληρωμή της επόμενες δόσης του φθινοπώρου, σύμφωνα με το Eurogroup.