Η τεράστια χαμένη ευκαιρία της Google να αποκτήσει την Tesla Motors

Η τεράστια χαμένη ευκαιρία της Google να αποκτήσει την Tesla Motors
Photo:

Το 2013 η εταιρεία του Larry Page βρέθηκε μερικές υπογραφές μακριά από μια απίστευτη επένδυση.

Μια ανάσα από την αγορά της Tesla Motors βρέθηκε τον Μάρτιο του 2013 η Google. Ο διαδικτυακός «κολοσσός» είχε συμφωνήσει, μάλιστα, στην εξαγορά της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων έναντι μιας συνολικής επένδυσης ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Ashlee Vance, στο νέο του βιβλίο «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future» που πραγματεύεται στιγμές από την επαγγελματική καριέρα του CEO της Tesla, Elon Musk.

Πίσω, λοιπόν, στο 2013 η Tesla βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την εμπορική προώθηση του μοντέλου της Tesla Model S. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας ήταν τόσο δεινή που τα χρηματικά της αποθέματα έφταναν για δύο εβδομάδες, αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής της και βρέθηκε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κήρυξη χρεοκοπίας.

Σε αυτή την κατάσταση ο Musk ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του και CEO της Google, Larry Page. Σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που ακολούθησε η Google συμφώνησε να αγοράσει την Tesla Motors, αποτιμώντας την εταιρεία του Musk στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στην τελική πρόταση για επεκτάσεις του εργοστασίου της.

Πέρα από τα χρήματα της εξαγοράς, η βασική πρόταση περιελάμβανε και την εξασφάλιση, από την πλευρά της Google, της συνέχισης της λειτουργίας της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι και την παραγωγή ενός τρίτης γενιάς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ο Musk θα παρέμενε στην ηγεσία της Tesla Motors, ως θυγατρικής πια της Google. Εναλλακτικά, ζήτησε να παραμείνει στη θέση του για μία οκταετία.

Η πρόταση του Musk έγινε αποδεκτή από την πλευρά του Page. Ωστόσο δεν έμελε ποτέ να ολοκληρωθεί καθώς οι δύο άνδρες άρχισαν να διαφωνούν πάνω στις λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας. Στο διάστημα των διαπραγματεύσεων η Tesla είδε τις πωλήσεις του Model S να επανακάμπτουν. Η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει κέρδος επιτρέποντάς στον Musk να αποχωρήσει οριστικά από την πρόταση.

Έτσι η Google έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αποκτήσει έναντι 6 δισεκατομμυρίων  μια εταιρεία που η κεφαλαιακή της αξία αποτιμάται σήμερα στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.