Η τεράστια πρόκληση της διάθεσης του εμβολίου κατά του COVID

Η τεράστια πρόκληση της διάθεσης του εμβολίου κατά του COVID
ANKARA, TURKEY - JANUARY 13: In this photo illustration taken in Ankara, Turkey on January 13, 2021, flacons of Sinovac Biotech COVID-19 vaccine (CoronaVac) and a syringe are seen. Mehmet Kaman / Anadolu Agency Photo: AFP

Τον Νοέμβριο του 2020, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump είχε υποσχεθεί ότι το εμβόλιο κατά του COVID-19 «θα είχε καταστεί διαθέσιμο σε ολόκληρο τον γενικό πληθυσμό» έως τον Απρίλιο. Όμως, αυτό πλέον μοιάζει απίθανο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Joe Biden λίγο πριν ορκιστεί, «η διάθεση του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπάρξει μια ασύλληπτη αποτυχία μέχρι τώρα».

Οι λόγοι της αργοπορίας είναι σύνθετοι, αλλά στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται το ζήτημα της αναφοράς και του διαμοιρασμού δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πρέπει να σκεφτούμε στα σοβαρά όλες τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται, από το ομοσπονδιακό επίπεδο στο πολιτειακό επίπεδο, κι από εκεί στους παρόχους ιατρικής περίθαλψης» λέει ο Tarek Tomes, επικεφαλής πληροφοριών της πολιτείας της Μινεσότα.

«Η επένδυση στις ψηφιακές υπηρεσίες και η εξασφάλιση του κατάλληλου επιπέδου υποδομών για την επόμενη φορά είναι εξαιρετικά κρίσιμες πτυχές του ζητήματος» καταλήγει.

Ο Tomes φιλοξενήθηκε στο Fortune Brainstorm, το podcast τεχνολογίας του Fortune, μαζί με συντάκτες του περιοδικού και τη Δρ. Rebecca Weintraub, καθηγήτρια του Χάρβαρντ που έχει αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία στην έρευνα των βέλτιστων τρόπων διανομής εμβολίων.

«Οι πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι είναι πελαγωμένοι. Οι ήπιες υποδομές που χρειάζονται είναι χαμηλού επιπέδου, καθώς δεν έχουν αναβαθμιστεί εδώ και δεκαετίες» λέει η Weintraub.

«Πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσεις νέα συστήματα βάσεων δεδομένων έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν τις σωστές πληροφορίες και να γνωρίζουν πραγματικά πώς μπορεί να βελτιωθεί η διάθεση των εμβολίων» προσθέτει ο Sy Mukherjee, συντάκτης ιατρικών ειδήσεων του Fortune.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι και η διάχυση της πληροφορίας στα κοινωνικά μέσα.

Η Weintraub επισημαίνει: «Οι άνθρωποι στέλνουν πολυάριθμα μηνύματα όταν λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ενθουσιάζονται. Μιλάνε για το πώς προστατεύουν τους εαυτούς τους και θέλουν να το μοιραστούν με την κοινότητα. Ελπίζω να μεγεθύνουμε το μήνυμα αυτό μέσω της τεχνολογίας στα δίκτυα κοινωνικών μέσων στα οποία συμμετέχουμε».