Η Tesla μπορεί πλέον να πουλάει στην κινεζική αγορά τα SUV που κατασκευάζει στην Κίνα

AFP

Πλέον, έχει την άδεια από το κινεζικό κράτος να πουλάει το Model Y και στην Κίνα.

της Naomi Xu Elegant

Μέσα στον Νοέμβριο, η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla ξεκίνησε να επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της στη Σαγκάη ώστε να ξεκινήσει να παράγει το Model Y εκεί.

Πλέον, έχει την άδεια από το κινεζικό κράτος να πουλάει το Model Y και στην Κίνα.

Οι εποπτικές αρχές στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας χορήγησαν τη Δευτέρα επίσημη άδεια στην Tesla να πουλάει στην εγχώρια αγορά το Made in China μοντέλο.

Το συγκεκριμένο SUV θα είναι το δεύτερο μοντέλο Tesla που βγαίνει από το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, ύστερα από το Model 3. Το εργοστάσιο πρόκειται να βγάλει τα πρώτα Model Y οχήματα στις αρχές του 2021.

Το Shanghai Giga – όπως είναι η επίσημη επωνυμία του εργοστασίου που είναι και το πρώτο εκτός ΗΠΑ – ξεκίνησε την παραγωγή τον Οκτώβριο του 2019 και άρχισε να προσφέρει τα πρώτα αυτοκίνητα Made in China – τη σειρά Model 3 – σε Κινέζους πελάτες τον περασμένο Δεκέμβρη.

Από τότε, η Tesla ξεκίνησε να εξάγει και μερικά από τα Model 3 αυτοκίνητά της στην Ευρώπη.

Η έγκριση των εποπτικών αρχών ήταν αναμενόμενη αλλά δίνει πλέον στην Tesla το πράσινο φως να διαθέσει ένα νέο όχημα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Και πρόκειται για μια αγορά όπου η εταιρεία ήδη διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Στο πρώτο μισό του 2020, η Tesla ήταν ο νούμερο 1 πωλητής ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως. Το μερίδιο της Tesla στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας ήταν 21% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σε σύγκριση με 6% έναν χρόνο πριν.

Η Tesla αύξησε το μερίδιό της όταν άρχισε να πουλάει στην κινεζική αγορά τα παραγόμενα στην Κίνα αυτοκίνητά της στα τέλη του 2019. Τα εγχώριας παραγωγής αυτοκίνητα ήταν κατά 13% φτηνότερα για τους Κινέζους καταναλωτές σε σχέση με τα Tesla που εισάγονταν από τις ΗΠΑ.