Η Tesla είναι σε… καλο δρόμο για τον χειρότερο μήνα, τρίμηνο και έτος

Η Tesla είναι σε… καλο δρόμο για τον χειρότερο μήνα, τρίμηνο και έτος
Tesla logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Poland on April 24, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
H μετοχή της Tesla καταρρέει και γίνεται η χαρά των... σορτάκηδων

Πτώση διαρκείας σημειώνει η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, επ’ ωφελεία όσων εκ των επενδυτών την είχαν σορτάρει. Ειδικότερα, οι μετοχές της εταιρείας του Elon Musk υποχωρούσαν στα 109 δολάρια, ήτοι περίπου -70% από τα ιστορικά υψηλά. Η μετοχή της Tesla είναι σε… καλο δρόμο για τον χειρότερο μήνα, τρίμηνο και έτος.

Ως αποτέλεσμα, η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 10η θέση με τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον δείκτη S&P 500. Επομένως, «οι μικρομέτοχοι, στους οποίους συνήθως απευθύνεται ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, θα απολαύσουν αποδόσεις αν στοιχηματίσουν εναντίον της Tesla φέτος, δήλωσε σε σημείωμα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Predictive Analytics της S3 Partners, Ihor Dusaniwsky, ο οποίος επισήμανε ότι ήταν η πιο κερδοφόρα μετοχή για τους short το 2022.

«Oι short στηρίζουν το αρνητικό στοίχημά τους στην TSLA, αφού ήταν το πιο κερδοφόρο short ποντάρισμα, με όρους δολαρίων, το 2022», δήλωσε ο Dusaniwsky. Σημειώνεται πως τα short στοιχήματα της Tesla αυξήθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος σε κέρδη από την αγορά το 2022, με κέρδη 4,54 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του S3.

«Από την προσφορά του Ελον Μασκ στο Twitter στις 14/4/22, τα short στοιχήματα στην TSLA αυξήθηκαν κατά 13,74 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από την αγορά», δήλωσε ο Dusaniwsky.

Ο αναλυτής είπε ότι το short ενδιαφέρον για την Tesla μειώνεται από τον Απρίλιο λόγω της πτώσης της τιμής, αλλά οι ανοικτές πωλήσεις έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο, με το float short στη μετοχή να είναι +3,05%, κάτι το οποίο την καθιστά τη δεύτερη πιο σορταρισμένη μετοχή μετά την Apple Inc (short στοιχήματα ύψους 16,78 δισεκ. δολ.).

«Δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες»

Η Tesla δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλόδοξες προσδοκίες των θαυμαστών της, ειδικά όταν ο διευθύνων σύμβουλος Ελον Μασκ έχει στραμμένη την προσοχή του στη λειτουργία του Twitter και στα ειρηνευτικά σχέδια για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, είπε ο Τζιμ Χάνος.

Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της προέρχεται από την πώληση αυτοκινήτων και συναφών υπηρεσιών, οι θετικοί επενδυτές και αναλυτές αντιμετωπίζουν την εταιρεία ως «ένα καμβά πάνω στον οποίο έχουν ζωγραφίσει τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον», δήλωσε ο γνωστός short seller. 

«Είναι μια ενεργειακή εταιρεία, είναι μια εταιρεία μπαταριών, είναι μια εταιρεία ρομποτικής, είναι μια εταιρεία αυτόνομης οδήγησης; Επιλέξτε εσείς…» είπε ο Χάνος, περιγράφοντας το πώς βλέπουν την επιχείρηση οι πιο φανατικοί οπαδοί της Tesla.

Αναστολή παραγωγής

Η Tesla ανέστειλε την παραγωγή οχημάτων στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη μια μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το αν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ζήτησης. 

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ακύρωσε την πρωινή βάρδια και είπε σε όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Σαγκάης, που αποτελεί τον πιο παραγωγικό της κόμβο, να πάρουν την το άδειά τους.

Η εταιρεία δεν έδωσε καμιά αιτιολογία για την ακύρωση της βάρδιας. Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα το Δεκέμβριο ότι ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδίαζε να αναστείλει την παραγωγή του Model Y στο εργοστάσιο της Σαγκάης από τις 25 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου, λόγω των προγραμματισμένων αναβαθμίσεων στο εργοστάσιο και της μείωσης της ζήτησης στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Σαγκάης, οι γραμμές παραγωγής του Model Y και του Model 3 αναμένονταν λοιπόν  να διακοπούν.