Η Tesla εναντίον της Rivian για υποκλοπή βιομηχανικών μυστικών

Η Tesla εναντίον της Rivian για υποκλοπή βιομηχανικών μυστικών
epa06909221 Electric cars from American company Tesla are charged at a charging station in front of the Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Rivian, η οποία έχει μεταξύ των επενδυτών της την Amazon και τη Ford Motor, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια της BlackRock, αρνείται τις κατηγορίες.

Την ώρα που η Tesla εμφανίζει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, αφού συμπλήρωσε τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, αποδύεται και σε δικαστικό αγώνα. Στο στόχαστρό της τίθεται η ανταγωνιστική της Rivian Automotive, την οποία κατηγορεί ότι είχε εφαρμόσει ένα σχέδιο υποκλοπής βιομηχανικών μυστικών της αλλά και «υφαρπαγής» υπαλλήλων της. Ειδικότερα, η κορυφαία εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ισχυρίζεται πως τέσσερις πρώην εργαζόμενοί της αποχώρησαν, παίρνοντας μαζί τους ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της και τα μετέφεραν στη Rivian, κατασκευάστρια και αυτή ηλεκτρικών οχημάτων. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν υπόνοιες πως κάτι ανάλογο έκαναν και τουλάχιστον ακόμα δύο υπάλληλοί της. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, «η κατάχρηση ανταγωνιστικά χρήσιμων και εμπιστευτικών πληροφοριών από την Τesla, όταν οι εργαζόμενοι την εγκαταλείπουν για άλλη εταιρεία, είναι προφανώς εσφαλμένη και παρακινδυνευμένη». Και προστίθεται το εξής: «Ένας άνθρωπος θα έκανε κάτι εάν είχε σημαντικό όφελος, όπως το να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προς όφελος των συμφερόντων του νέου εργοδότη του».

Η Rivian, η οποία έχει μεταξύ των επενδυτών της την Amazon και τη Ford Motor, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια της BlackRock, αρνείται τις κατηγορίες, επισημαίνοντας πως ζητεί από όλους τους νεοπροσλαμβανομένους να της δηλώσουν ότι «δεν θα εισαγάγουν στο σύστημά της στοιχεία που είναι πνευματική ιδιοκτησία πρώην εργοδοτών». Αξίζει να αναφερθεί πως η Τesla, διαψεύδοντας όλους όσοι, επί σειράν ετών, αμφισβητούσαν τη δυνατότητά της να έχει και έσοδα και βιώσιμες λύσεις ηλεκτροκίνησης, εμφάνισε καθαρά κέρδη τριμήνου (Απριλίου- Ιουνίου) 104 εκατ. δολάρια. Επίσης, όπως επισημαίνει το Reuters, η τιμή της μετοχής της έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 500% το τελευταίο δωδεκάμηνο και χάρις στις προσδοκίες των επενδυτών για συμπερίληψή της στον δείκτη S&P 500.

Υπενθυμίζεται πως η νεοφυής εταιρεία  Rivian Automotive ιδρύθηκε το 2009 από τον απόφοιτο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Ρ. Τζ. Σκάριντζ. Σήμερα απασχολεί 2.400 άτομα στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και το Ιλινόις, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η εταιρεία, η οποία έχει αποκομίσει σε επενδυτικά κεφάλαια περί τα 6 δισ. δολάρια, πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου της ηλεκτρικού ημιφορτηγού R1T και του μοντέλου ελεύθερου χρόνου και πολλαπλών χρήσεων R1S SUV έως τα μέσα του 2021.

Η Rivian υπόσχεται αυτονομία 400 μιλίων/644 χιλιομέτρων, ενώ τα αυτοκίνητά της κατασκευάζονται για εντός και εκτός δρόμου χρήση. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πριν από καιρό, η τιμή εκκίνησης θα διαμορφώνεται στα 70.000 δολάρια. Συν τοις άλλοις, έχει έλθει σε συμφωνία με τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon για την κατασκευή περισσότερων από 100.000 φορτηγών, τα οποία θα χρησιμοποιεί η τελευταία στις παραδόσεις της.