Η Tesla καταρρίπτει το ρεκόρ μεγαλύτερης πτώσης μετοχής σε διάστημα έξι εβδομάδων

Η Tesla καταρρίπτει το ρεκόρ μεγαλύτερης πτώσης μετοχής σε διάστημα έξι εβδομάδων
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Tesla και ο ιδρυτής της, Elon Musk, είναι γνωστοί για τις πρωτιές τους. Το 2012, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε το πρώτο premium ηλεκτρικό sedan, το Model S. Έξι χρόνια αργότερα, η SpaceX του Musk κατασκεύασε τον πιο ισχυρό πύραυλο στον κόσμο, το Falcon Heavy. Αυτό το ορόσημο σηματοδότησε μια άλλη πρωτιά, δεδομένου ότι το Falcon μετέφερε το Tesla Roadster στο διάστημα, καθιστώντας το το πρώτο αυτοκίνητο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Musk έχει πετύχει τεράστια οικονομικά ρεκόρ. Η εκτόξευση της αξίας της Tesla από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Απριλίου του περασμένου έτους σε 849 δισεκατομμύρια δολάρια στις 26 Ιανουαρίου επισκιάζει το άλμα κάθε άλλης νεοεισερχόμενης εταιρείας σε διάστημα εννέα μηνών. Στις αρχές Ιανουαρίου, η άνοδος της Tesla είχε αυξήσει την καθαρή αξία του Musk στα 185 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τον ιδρυτή της Tesla τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Ο Musk μόλις πέτυχε μια νέα οικονομική πρωτιά – καθώς η μετοχή παρουσίασε τη μεγαλύτερη απώλεια αξίας από ποτέ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την κορυφή στα τέλη Ιανουαρίου, η αποτίμηση της Tesla έχει μειωθεί κατά 36%, καταγράφοντας απώλειες 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πέφτοντας στα 544 δισεκατομμύρια δολάρια στις 5 Μαρτίου, καθώς η τιμή των μετοχών της μειώθηκε από τα 883 δολάρια στα 566 δολάρια. Καμία εταιρεία στα χρονικά των αγορών δεν έχει παρουσιάσει τόσο μεγάλη πτώση μέσα σε μόλις πεντέμισι εβδομάδες.

Η Tesla έχει υπάρξει μια πολύ ασταθής μετοχή στο παρελθόν: Έχει περάσει μεγάλες πτώσεις και στη συνέχεια ανέκαμπτε πάντα για να ξεπεράσει τις προηγούμενες μέγιστες τιμές της.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους, έχασε τη μισή της αξία και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου υποχώρησε 34%, επανακάμπτοντας και στις δύο περιπτώσεις. Η πτώση του Σεπτεμβρίου μείωσε κατά 186 δισεκατομμύρια δολάρια την αποτίμησή της, αλλά η Tesla επανήλθε σε ανοδική πορεία και κέρδισε 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η πτώση κατά 34% σημαίνει ότι οι μετοχές της Tesla πρέπει να ανακάμψουν κατά 56% για να ανακτήσουν την παλιά τους μέγιστη τιμή των 883 δολαρίων (και την αποτίμηση των 849 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Μέσα σε μια νύχτα, οι επενδυτές αποφάσισαν ότι η μετοχή της Tesla θα κερδίσει πολύ λιγότερα από ό,τι προέβλεπαν μόλις στα τέλη Ιανουαρίου.