Η Tesla κι άλλες εισηγμένες έριξαν δισεκατομμύρια στα κρυπτονομίσματα – και τώρα πληρώνουν το τίμημα

Η Tesla κι άλλες εισηγμένες έριξαν δισεκατομμύρια στα κρυπτονομίσματα – και τώρα πληρώνουν το τίμημα
Illustrative image of two commemorative bitcoins seen in front of the Tesla car. Thursday, August 26, 2021, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Tristan Bove

Το Bitcoin έχει σημειώσει θεαματική πτώση τους τελευταίους μήνες, με απώλειες περίπου 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτό το διάστημα, μεμονωμένοι έμποροι crypto πούλησαν, έχασαν, …ξενέρωσαν και αγόρασαν ξανά, αλλά και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες έχουν επίσης καταγράψει απώλειες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κρυπτονομισμάτων CoinGecko.

Όπως ανέφερε προηγουμένως η Quartz, 27 εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείες κατέχουν επί του παρόντος Bitcoin στους ισολογισμούς τους, τοποθετώντας το ευμετάβλητο ψηφιακό νόμισμα σε έναν χώρο όπου συνήθως βρίσκονται αξιόπιστα στοιχεία ενεργητικού. Παρόλο που το Bitcoin έγινε ένα όλο και πιο δημοφιλές μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού το 2021, η πρόσφατη πτώση του κρυπτονομίσματος έχει αφήσει πολλές μεγάλες εταιρείες στο …κόκκινο. Η αντιστάθμιση δεν υπήρξε και τόσο αξιόπιστη τώρα τελευταία.

Δύο εισηγμένες εταιρείες, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού MicroStrategy, κατέχουν συλλογικά περίπου 169.000 Bitcoin – σχεδόν το 78% του συνόλου των Bitcoin που ανήκουν σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Μόνο η MicroStrategy αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού, κατέχοντας 121.000 Bitcoin, που αντιστοιχούν σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η MicroStrategy έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο με το Bitcoin εδώ και μήνες, χτίζοντας τα αποθεματικά της σε κρυπτονομίσματα. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Michael Saylor έχει επενδύσει προσωπικά στο ψηφιακό νόμισμα, υπερασπιζόμενος και επαινώντας συχνά το Bitcoin στο Twitter του. Ο Saylor κατέχει σήμερα τουλάχιστον 866 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin, σύμφωνα με το Business Insider.

Ακόμη και μετά το …μακελειό των κρυπτονομισμάτων, η MicroStrategy δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τα πονταρίσματά της στο Bitcoin. «Η στρατηγική μας με το Bitcoin ήταν να αγοράζουμε και να διατηρούμε, οπότε στον βαθμό που έχουμε πλεονάζουσες ταμειακές ροές ή βρίσκουμε άλλους τρόπους να αντλήσουμε χρήματα, συνεχίζουμε να τα τοποθετούμε στο Bitcoin», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της MicroStrategy, Phong Le, στη Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.

Η MicroStrategy δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Fortune για σχολιασμό.

Η Tesla έχει επίσης παραμείνει σταθερή στη διατήρηση των συμμετοχών της σε κρυπτονομίσματα. Στην έκθεση κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η εταιρεία αποκάλυψε ότι δεν είχε πουλήσει κανένα από τα Bitcoin της κατά τη διάρκεια του φετινού «crypto – χειμώνα» και σήμερα κατέχει 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin.

Η Tesla προκάλεσε αναταραχή νωρίτερα φέτος, όταν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται Bitcoin ως πληρωμή για τα προϊόντα της, προτού ανακαλέσει γρήγορα τη δήλωση μετά από επικρίσεις σχετικά με την εντατική χρήση ενέργειας από την εξόρυξη Bitcoin. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει εκ νέου να δέχεται πληρωμές με Bitcoin.

Άλλες εταιρείες των οποίων οι συμμετοχές έχουν πληγεί από την πτώση των κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ψηφιακών πληρωμών Square (8.027 Bitcoin), την πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase (4.483 Bitcoin) και τον νοτιοκορεατικό εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Nexon (1.717 Bitcoin).