Η Tesla θα αποκτήσει νέο ανταγωνισμό στην Ευρώπη

Η Tesla θα αποκτήσει νέο ανταγωνισμό στην Ευρώπη
Και θα είναι από την Κίνα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία Aiways μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ένα μοντέλο SUV αξίας περίπου 39.000 δολαρίων θα αποτελέσει σύντομα την πρώτη κινεζική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την ελπίδα η ανταγωνιστική τιμή του να προσελκύσει πελάτες οι οποίοι έχουν για την ώρα στραφεί στη Volkswagen AG και την Tesla.

Η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Aiways, με έδρα στη Σαγκάη, εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις για να λανσάρει το μοντέλο της στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της, Fu Qiang, πρόκειται να αρχίσει τις πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει πρώτα να πουλάει το όχημα, με την επωνυμία U5, στην Κίνα αυτό τον μήνα.

Αν και η ευρωπαϊκή παραλλαγή του μοντέλου θα είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά γούστα και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, η Aiways ίσως συναντήσει δυσκολίες στο να εξασφαλίσει αγοραστές σε μια αγορά που κυριαρχείται εδώ και δεκαετίας από ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ιαπωνικές μάρκες. Το ντεμπούτο της εταιρείας θα το παρακολουθούν στενά άλλες κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε οι πρώτοι» είπε ο Fu στη Σαγκάη. Άλλες εταιρείες «βρίσκονται σε προπαρασκευαστική περίοδο» ή και ακόμα πιο πίσω με τα σχέδιά τους, κατέληξε.

Για να είναι το πλασάρισμα της Aiways στην κινεζική αγορά επιτυχημένο, η εταιρεία θα πρέπει να πάει κόντρα στην τάση πτώσης της ζήτησης που χαρακτηρίζει την ευρύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα. Οι πωλήσεις του κλάδου πέφτουν εδώ και τρεις συνεχόμενους μήνες, από τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση έκανε περικοπές στις επιδοτήσεις φέτος (αφότου αρχικά δαπάνησε δισεκατομμύρια γουάν για να τονώσει τον κλάδο).

Η διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά θα σηματοδοτεί μια ιστορική μεταβολή. Οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών brands στην Κίνα υπήρξαν για πολλά χρόνια στήριγμα για την κατασκευαστική ισχύ της ευρωπαϊκής ηπείρου. Χώρες όπως η Γερμανία εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ο παγκόσμιος ανταγωνισμός ενισχύεται.

Άρα, το να πειστούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ότι ένα κινεζικό αυτοκίνητο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους είναι μια τεράστια πρόκληση για τον Fu. Οι αποτυχίες άλλων κινεζικών εταιρειών άφησαν το κοινό στην Ευρώπη με μια μάλλον κακή εικόνα των προϊόντων της χώρας. Απ’ την άλλη, ο ίδιος ελπίζει ότι πρόσφατες επιτυχίες των κινεζικών εταιρειών παραγωγής καταναλωτικών αγαθών και κινητών τηλεφώνων ίσως έχουν αντιστρέψει αυτή την τάση, προς μια κατεύθυνση οικοδόμησης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.