Η Tesla θα προστεθεί στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 και θα γίνει επίσημα μια μετοχή blue chip

Η Tesla θα προστεθεί στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 και θα γίνει επίσημα μια μετοχή blue chip
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Tesla είναι και επίσημα μια μετοχή blue chip. Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων θα ενταχθεί στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη των ΗΠΑ.

Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Όταν η αγορά ανοίξει εκείνο το πρωί, ο S&P 500 θα περιλαμβάνει την μετοχή της Tesla, ένα ορόσημο για την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Tesla ξεπέρασε την Toyota για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι – με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 270 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, μέχρι πρόσφατα, η έλλειψη σταθερής κερδοφορίας την εμπόδιζε από την είσοδο στον S&P 500, ο οποίος απαιτεί θετικά κέρδη ενός έτους από μια εταιρεία ώστε να είναι επιλέξιμη.

Αυτό άλλαξε στα τέλη Ιουλίου όταν η Tesla ανέφερε απροσδόκητα κέρδη δευτέρου τριμήνου, το τέταρτο στη σειρά, ξεπερνώντας το τελικό εμπόδιο που χρειαζόταν για να ενταχθεί στον S&P 500. Ενώ οι διαχειριστές του δείκτη αγνόησαν αρχικά την εταιρεία τον Σεπτέμβριο, η Tesla συνέχισε να εμφανίζει κέρδη το τρίτο τρίμηνο, ενισχύοντας την θέση της για είσοδο στον S&P 500.

Ωστόσο, η αυξανόμενη χρηματιστηριακή αξία της Tesla – περίπου 387 δισεκατομμύρια δολάρια – θα την καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του S&P 500, ένα μέγεθος που απειλεί να ανατρέψει τον δείκτη. Για το λόγο αυτό, η S&P Dow Jones Indices, η οποία επιβλέπει τον δείκτη, σκέφτεται να κάνει την προσθήκη της μετοχής σε δύο παρτίδες, οι οποίες θα ξεκινήσουν πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης S&P 500 περιλαμβάνει 500 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο – από την Apple και τη Berkshire Hathaway έως το Netflix – και αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για τους μέσους επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν Exchange Traded Funds που αντικατοπτρίζουν τον δείκτη. Επιπλέον, αποτελεί και βαρόμετρο για επαγγελματίες διαχειριστές χρημάτων, οι οποίοι μετρούν την απόδοσή τους έναντι του S&P 500.

Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη της Tesla στον S&P 500 δεν είναι απλώς συμβολική – θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους επενδυτές, καθώς τα ETF και άλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αγοράζουν τη μετοχή για να συμβαδίσουν με τον δείκτη. Αυτές οι αγορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της τιμής της μετοχής της Tesla, όπως συνέβη ιστορικά όταν άλλες εταιρείες εντάχθηκαν στον S&P 500.

Η τιμή της μετοχής της Tesla σημείωσε άνοδο άνω του 10% στις συναλλαγές τις ώρες μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα.