Η Tesla «ξεπέρασε» το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Η Tesla «ξεπέρασε» το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων
epa07003321 (FILE) - A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018 (reissued 07 September 2018). Reports on 07 September 2018 state Tesla shares lost 10 per cent in value at the start of trading on Wall Street following news Tesla's chief accounting officer Dave Morton had tendered his resignation on 04 September. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Tesla αξίζει περισσότερο από την Toyota, τη δεύτερη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Tesla μόλις έγινε η έκτη εταιρεία στην ιστορία των ΗΠΑ με αξία ένω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι μετοχές έκλεισαν 12% υψηλότερα τη Δευτέρα περίπου στα 1.025 δολάρια, ενισχυμένες από δύο καλά νέα: η Hertz ανακοίνωσε παραγγελία — ρεκόρ 100.000 αυτοκινήτων Tesla για τον στόλο της και ο σημαντικός αναλυτής αυτοκινήτων της Morgan Stanley, Άνταμ Τζόνας, αύξησε πρόσφατα το στόχο τιμής για την Tesla στα 1.200 δολάρια ένα μερίδιο.

Αυτό το τεράστιο κέρδος μιας ημέρας έθεσε την Tesla (TSLA) λίγο πάνω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτή η κεφαλαιοποίηση αγοράς είναι μικρότερη από τη μισή της Apple, της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο με 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και της Microsoft (MSFT), η οποία αξίζει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα μέλη της «λέσχης» τρισεκατομμυρίων δολαρίων ε’ιναι η Alphabet της Google, αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η Amazon με 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Tesla είναι η δεύτερη ταχύτερη εταιρεία που έφτασε στο όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, φτάνοντας σε αυτό μόλις περισσότερα από 12 χρόνια μετά την αρχική δημόσια προσφορά της το 2010. Μόνο το Facebook, το οποίο χρειάστηκε μόλις εννέα χρόνια από την IPO του για να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, έφτασε πιο γρήγορα. Η Apple χρειάστηκε τον περισσότερο χρόνο, φτάνοντας στο ορόσημο περισσότερα από 37 χρόνια αφότου άρχισε να διαπραγματεύεται το 1980, ακολουθούμενη από τη Microsoft, η οποία χρειάστηκε λίγο περισσότερα από 33 χρόνια.

Η Amazon χρειάστηκε 21 χρόνια, ενώ η Google έφτασε στο σημείο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Δεν είναι ασυνήθιστο για εταιρείες που φθάνουν το σημείο αναφοράς του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων να υποχωρούν πίσω από αυτό.

Η Tesla ξεπέρασε τη Δευτέρα το Facebook, του οποίου οι μετοχές υποχωρούν μετά την υπόθεση «The Facebook Papers».

Οι μετοχές του Facebook έκλεισαν πάνω από 5% στις συναλλαγές της Παρασκευής, και ακόμη και με μέτρια ανάκαμψη τη Δευτέρα υποχωρούν κατά 17% από την κορύφωση νωρίτερα φέτος, όταν η αξία της εταιρείας ήταν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία του Facebook έκλεισε τη Δευτέρα στα 927 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την Tesla, αντίθετα, ο ενθουσιασμός της Wall Street για το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων έχει ωθήσει την αγοραία αξία της εταιρείας σε περισσότερες από τις 11 μεγαλύτερες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί.

Η Tesla αξίζει περισσότερο από την Toyota, τη δεύτερη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να υπερηφανεύεται για πωλήσεις και κέρδη που ξεπερνούν αυτά της Tesla.

Πέρυσι η Tesla πούλησε μόνο 500.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο — που σημαίνει ότι η τρέχουσα αγοραία αξία της ισοδυναμεί με περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια ανά όχημα που πωλείται.

Η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει 627.000 αυτοκίνητα μέχρι στιγμής φέτος και στοχεύει να πλησιάσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις για ολόκληρο το έτος. Αυτό θα εξακολουθούσε να ισοδυναμεί με αποτίμηση άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ανά όχημα, αλλά είναι σαφές ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Tesla θα επιτύχει τον στόχο της κατά 50% ή περισσότερο στην ετήσια αύξηση των πωλήσεων για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: cnn.com