Η τεχνητή νοημοσύνη «έχασε» σημαντική μάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη Βρετανία

Η τεχνητή νοημοσύνη «έχασε» σημαντική μάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη Βρετανία
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 24: People visit Parallel Universe Exhibition by Ouchhh, combining artificial intelligence and art in Atasehir Metropol Istanbul, on June 24, 2021 in Istanbul, Turkey. "Artificial Intelligence Van Gogh Data Painting Experience", "Poetic Artificial Intelligence", "Gobeklitepe Architectural Data" and "Osman Hamdi Bey's Works" are being displayed at the exhibition. Mehmet Murat Onel / Anadolu Agency (Photo by Mehmet Murat Onel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Με την αιτιολογία ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος ή εταιρεία και όχι μηχανή.

Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την προσπάθεια Αμερικανού επίστημονα να κατοχυρώσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις που δημιούργησε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του, σε μια υπόθεση-ορόσημο στη χώρα σχετικά με το κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Στέφεν Θάλερ ήθελε να του χορηγηθούν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για εφευρέσεις που λέει ότι επινοήθηκαν από τη «μηχανή δημιουργικότητας» του που ονομάζεται DABUS.

Η προσπάθειά του να κατοχυρώσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας απορρίφθηκε από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Βρετανίας με την αιτιολογία ότι ο εφευρέτης πρέπει να είναι άνθρωπος ή εταιρεία και όχι μηχανή.

Ο Θάλερ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο την Τετάρτη απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του, καθώς σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας «ο εφευρέτης πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο».

«Η παρούσα έφεση δεν αφορά το ευρύτερο ερώτημα κατά πόσον οι τεχνικές πρόοδοι που δημιουργούνται από μηχανές που ενεργούν αυτόνομα και τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι κατοχυρώσιμες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Κίτσιν στη γραπτή απόφαση του δικαστηρίου.

«Ούτε αφορά το ερώτημα αν η έννοια του όρου “εφευρέτης” θα έπρεπε να διευρυνθεί … ώστε να συμπεριλάβει μηχανές που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και οι οποίες παράγουν νέα και μη προφανή προϊόντα και διαδικασίες που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με προϊόντα και διαδικασίες που είναι ήδη γνωστά» συμπληρώνεται στην απόφαση.

Οι δικηγόροι του Θάλερ ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η απόφαση τεκμηριώνει ότι η βρετανική νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι επί του παρόντος εντελώς ακατάλληλη για την προστασία εφευρέσεων που παράγονται αυτόνομα από μηχανές AI».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com