Η τεχνητή νοημοσύνη ή «το άτομο που τη χρησιμοποιεί» μπορεί να αντικαταστήσει τους συγγραφείς;

Η τεχνητή νοημοσύνη ή «το άτομο που τη χρησιμοποιεί» μπορεί να αντικαταστήσει τους συγγραφείς;
Photo: pixabay.com
Τι υποστηρίζει ο συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ted Sarandos.

Του Paolo Confino

Ο συν-διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Ted Sarandos, δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ποτέ τη δουλειά των καλύτερων δημιουργικών μυαλών του Χόλιγουντ. Όμως, πιστεύει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να τους βοηθήσει να νικήσουν τον ανταγωνισμό τους.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Sarandos είπε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει ένα νέο πρότυπο του κλάδου και ότι όσοι εργάζονται στον κινηματογράφο και δεν συμβαδίζουν με την τεχνολογία θα μείνουν πίσω.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να πάρει τη δουλειά σας», είπε ο Sarandos στους Times σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. «Όμως, το άτομο που χρησιμοποιεί καλά την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί».

Είναι μια συχνά επαναλαμβανόμενη φράση από στελέχη και coach καριέρας σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ιδέα είναι ότι ενώ τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Gemini της Google δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως ένα άτομο, μπορούν να βοηθήσουν όσους γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από αυτούς που δεν το κάνουν. Ουσιαστικά το να είσαι ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει μια δεξιότητα από μόνη της.

Η άποψη του Sarandos είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία του θεάματος. Άλλα επώνυμα στελέχη, όπως ο θρυλικός μεγιστάνας Barry Diller, υποβάθμισαν επίσης τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στην αντικατάσταση των δημιουργικών πόστων, αποκαλώντας τη σχετική άποψη «υπερβολική». Στο Χόλυγουντ, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη κυριάρχησε στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια των απεργιών συγγραφέων και ηθοποιών που συντάραξαν τον κλάδο το περασμένο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συζήτηση για τη χρήση της τεχνολογίας έγινε ένα σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα για ορισμένους συγγραφείς και ηθοποιούς. Οι συγγραφείς φοβούνταν ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς τους θα μεταφερόταν στην τεχνητή νοημοσύνη που θα δημιουργούσε σενάρια, ενώ οι ηθοποιοί ανησυχούσαν ότι οι φιγούρες τους θα σαρώνονταν από την τεχνητή νοημοσύνη και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν για πάντα από τα στούντιο. Τελικά τα συνδικάτα κέρδισαν, περιορίζοντας τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορούσε αυτή να χρησιμοποιηθεί ως συγγραφέας ή ως μέσο για την υποκατάσταση των ηθοποιών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο Sarandos είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν απλώς η τελευταία σε μια μακρά λίστα καινοτομιών στην τεχνολογία που άλλαξαν τα επιχειρηματικά μοντέλα της κινηματογραφικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα φυσικό είδος προόδου των πραγμάτων που συμβαίνουν στον δημιουργικό χώρο σήμερα, ούτως ή άλλως», είπε.

Συνέχισε αναφέροντας παραδείγματα όπως τα κινούμενα σχέδια που δημιουργούνται από υπολογιστή και η άνοδος της αγοράς home video με πωλήσεις VHS και DVD, ως παραδείγματα τα οποία ο κλάδος αρχικά απέρριψε, πριν τα υιοθετήσει.

«Κάθε πρόοδος στην τεχνολογία στον τομέα της ψυχαγωγίας καταπολεμήθηκε και τελικά αποδείχτηκε ότι τόνωνε την επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο Sarandos.

Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον καλύτερο σεναριογράφο ή ηθοποιό. «Έχω περισσότερη πίστη στους ανθρώπους από αυτό. Δεν πιστεύω ότι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα γράψει ένα καλύτερο σενάριο από έναν σπουδαίο συγγραφέα ή ότι θα αντικαταστήσει μια εξαιρετική ηθοποιία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com