Η τεχνητή νοημοσύνη και το πώς επηρεάζει την ψυχαγωγία και την διασκέδαση

Η τεχνητή νοημοσύνη και το πώς επηρεάζει την ψυχαγωγία και την διασκέδαση
Photo: Shutterstock
Με τις αλλαγές των τελευταίων ετών, αλλάζει ουσιαστικά το DNA των όρων ‘διασκέδαση’ και ‘ψυχαγωγία’. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Ο τρόπος με τον οποίο διασκεδάζουμε έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Με τις ίδιες φρενήρεις ταχύτητες με την οποίες αλλάζει η τεχνολογία, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο διασκεδάζουμε. Σίγουρα ο κύριος ύποπτος την δεύτερη δεκαετία του 2000 είναι η τεχνητή νοημοσύνη η οποία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, από τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μέχρι και το πως μετακινούμαστε, κάνουμε αγορές ή μαθαίνουμε ειδήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τομέας της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Με τις αλλαγές των τελευταίων ετών, αλλάζει ουσιαστικά το DNA των όρων ‘διασκέδαση’ και ‘ψυχαγωγία’. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το AI στα βιντεοπαιχνίδια: Μια νέα εποχή διαδραστικής ψυχαγωγίας που κερδίζει τις νέες γενιές (και όχι μόνο)

Το AI πλέον είναι βασικό ‘συστατικό’ της δημιουργίας και της λειτουργίας των βιντεοπαιχνιδιών. Είτε παίζετε Fortnite σε κάποιο ίντερνετ καφέ με τους φίλους σας, είτε απολαμβάνετε μοναδικά φρουτάκια με πανέμορφα γραφικά στη NetBet, είτε παίζετε Candy Crush καθώς περιμένετε να ετοιμαστεί το φαγητό στον φούρνο, ανήκετε στην κατηγορία των gamers.

Με τον όρο βιντεοπαιχνίδια, πιθανώς να φαντάζεστε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπολογιστές με πολύχρωμα φώτα και πολλές χιλιάδες ευρώ στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές τους. Αυτοί οι άνθρωποι σας φαίνεται ότι ξοδεύουν όλη τους τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη και δεν έχουν άλλες διαθέσιμες ώρες για να κάνουν το οτιδήποτε άλλο πέρα από το να παίζουν online παιχνίδια στο gaming PC τους.

Και αν σας λέγαμε ότι η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της μουσικής και του κινηματογράφου;

Όσον αφορά το AI, αυτό εμπλέκεται σε πολλούς τομείς της εμπειρίας των βιντεοπαιχνιδιών. Ειδικά στο online στοίχημα και τα online casino, είναι υπεύθυνο για την εξατομίκευση της εμπειρίας, για τον υπεύθυνο στοιχηματισμό καθώς και για την πρόταση παιχνιδιών και πονταρισμάτων με βάση τον τρόπο παιχνιδιού σας. Σε offline βιντεοπαιχνίδια, είναι υπεύθυνο για το επίπεδο δυσκολίας, ενώ σε online παιχνίδια, είναι υπεύθυνο για την αντιστοίχηση και την διατήρηση του καλού κλίματος και της τήρησης των κανόνων.

Πλέον, πολλές εταιρείες πειραματίζονται με το ΑΙ για την δημιουργία παιχνιδιών βασιζόμενοι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην ανάπτυξη που δε θα επηρεάζεται από ανθρώπινο παράγοντα. Αυτό μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι θετικό ή αρνητικό για τους εργαζομένους αυτής της βιομηχανίας αλλά και τον τελικό καταναλωτή.

Το ΑΙ στην παραγωγή περιεχομένου και την βιομηχανία του κινηματογράφου

Καλώς ή κακώς, η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή περιεχομένου που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά ανθρώπινη υπόθεση. Ήδη στο Hollywood ο τρόπος που γίνεται επεξεργασία και μοντάζ μια δημιουργία, περιλαμβάνει λογισμικά που έχουν ως βάση τη τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια και ελαχιστοποιεί τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους.

Στις μέρες μας το ΑΙ στην προβολή ταινιών και σειρών χρησιμοποιείται κατά κόρων από τις πλατφόρμες streaming, οπως το Netflix και το Disney+. Η τεχνητή νοημοσύνη, αναλύει τις προτιμήσεις των θεατών, και με βάση την ‘κίνηση’ τους στην πλατφόρμα, τους κάνει εξατομικευμένες προτάσεις, μεγιστοποιώντας έτσι τον χρόνο που αφιερώνουν με την πλατφόρμα. Έτσι και η πλατφόρμα βελτιστοποιεί τον χρόνο που ξοδεύει ο θεατής μαζί της, ενώ και ο θεατής παρακολουθεί περιεχόμενο που ταιριάζει στα γούστα του, χωρίς να χάνει ατελείωτες ώρες στο ψάξιμο.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους δημιουργούς περιεχομένου, είναι ότι το AI δε θα χρησιμοποιείται μόνο ως εργαλείο που θα τους κάνει εύκολες τις διαδικαστικές εργασίες, αλλά θα πάρει τη θέση του δημιουργού. Αυτό προφανώς συμφέρει τις εταιρείες παραγωγής και τα μεγάλα στούντιο τα οποία θα εξοικονομήσουν τεράστια ποσά που θα έδιναν σε ανθρώπους καλλιτέχνες. Από την άλλη όμως, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που παράγει, αλλά κυρίως εκφράζει την τέχνη.

Κάτι άλλο αρνητικό σε αυτό τον τομέα είναι κάτι που πιθανώς έχετε δει ή ακούσει στις ειδήσεις. Αυτό είναι μια κατηγορία όχι και τόσο ακίνδυνου περιεχομένου που μπορεί να μιμηθεί από απλούς ανθρώπους μέχρι και πολιτικούς αρχηγούς, και να τους ‘εμφανίζει’ να εκφράζουν απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι τα deepfakes, τα οποία χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως χιουμοριστικό μέσο, αλλά δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις και ως μέθοδο προπαγάνδας, ή παραπλάνησης και απάτης.

Φυσικά δεν δημιουργούνται όλα τα deepfakes με κακό σκοπό. Κλασικό παράδειγμα η απεικόνιση του Robert de Niro σε πολύ μικρότερη ηλικία στον Ιρλανδό του Martin Scorsese, για την εξυπηρέτηση του σεναρίου.

Πως επηρεάζει η τεχνητή νοημοσύνη τη Μουσική και την παραγωγή ήχου;

H μουσική τα τελευταία 100 χρόνια έχει αλλάξει, μεταλλαχθεί, εξελιχθεί και αποτελεί μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας, από ότι μπορούμε να αντιληφθούμε. Περνάει μηνύματα, επηρεάζει τη διάθεση μας και όπως και ο κινηματογράφος, εκφράζει ανθρώπινα συναισθήματα. Δεν παύει όμως να είναι και μια τεράστια βιομηχανία, και επομένως και εδώ το AI έχει προστεθεί για να ‘βελτιστοποιήσει’ τον τρόπο παραγωγής.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όχι μόνο να λύσει τα χέρια στους παραγωγούς μουσικής, αλλά να τους ανοίξει νέους ορίζοντες που παλαιότερα δεν ήταν δυνατό ούτε να φανταστούν. Πλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις φωνές από τραγουδιστές του παρελθόντος, μπορούμε να δημιουργήσουμε μελωδίες και beats χρησιμοποιώντας ήχους από όργανα που δεν υπάρχουν, καθώς και να δημιουργήσουμε εντελώς καινούργια είδη μουσικής, ξεπερνώντας τα όρια της μουσικής δημιουργίας σε νέα επίπεδα.

Φυσικά και εδώ υπάρχει ο φόβος ότι το ΑΙ θα αντικαταστήσει τους καλλιτέχνες, ωστόσο ο τομέας της μουσικής φαίνεται ότι ξέρει καλύτερα πως να εκμεταλλευτεί την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να γίνει υποχείριο της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο απολαμβάνουμε την μουσική, θα αναβαθμιστεί κατά πολύ στα επόμενα χρόνια.

Τεχνητή νοημοσύνη στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία: Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Θα μπορούσαμε να πέσουμε στην παγίδα και να καταστροφολογήσουμε σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η ανθρωπότητα έχει περάσει 3 βιομηχανικές επαναστάσεις και καλώς ή κακώς, τα πράγματα βελτιώνονται. Σαφώς και κάποιες δουλειές και εργασίες του παρελθόντος έχουν εξαφανιστεί ή έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλες.

Το ΑΙ θα μας λύσει τα χέρια και θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμε περισσότερο με εργασίες και δουλειές που έχουν σημασία, αναλαμβάνοντας την διαχείριση των απλών αλλά χρονοβόρων εργασιών.

Μπορεί να μας πάρει λίγο χρόνο (ή και 1-2 δεκαετίες) για να προσαρμόσουμε πλήρως το AI στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, ωστόσο, σίγουρα θα είναι κάτι που θα βελτιώσει δραματικά τις εμπειρίες μας στο μέλλον.