Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία και των επενδυτών της Eurobank

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία και των επενδυτών της Eurobank
H Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, 100% θυγατρική της Eurobank, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Mintus

Eπιδιώκοντας να εξηγήσει τις ιστορικές αλλαγές που εισάγει η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) η Bank of America παρομοίασε τη σημερινή εποχή με την έκρηξη του διαδικτύου τη δεκαετία του ’90. Ο αντίκτυπος της μετάβασης αυτής αναμένεται ακόμα πιο κομβικός στην οικονομία: σύμφωνα με την PwC η μαζική υιοθέτηση της ΑΙ θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 15,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, ενώ τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να «ξεκλειδώσουν» οικονομική αξία 3,2 – 5,4 τρισ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την McKinsey. Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει τη δυναμική να αναμορφώσει ακόμα και τους πλέον σύνθετους τομείς, όπως η διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του Certified Financial Planner Board of Standards, σχεδόν 1 στους 3 επενδυτές απάντησε ότι θα χρησιμοποιούσε την ΑΙ ως οικονομικό σύμβουλο στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Οι εξελίξεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από τους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς. Πρόσφατα η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, 100% θυγατρική της Eurobank, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Mintus με στόχο την αξιοποίηση της ΑΙ για την παροχή στους επενδυτές πρόσβασης σε παγκόσμιες αγορές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων. «Παραμένοντας προσηλωμένοι στην καινοτομία, αξιοποιούμε σταθερά την τεχνολογία αιχμής προς όφελος των πελατών μας. Η συνεργασία μας με τη Mintus υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία, ενώ ενισχύει τη θέση της Eurobank στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τοπίου», αναφέρει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, κ. Θεοφάνης Μυλωνάς.

Δεν είναι μόνο η τεχνολογική έκρηξη που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές προσεγγίζουν τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου τους. Είναι και το ίδιο το περιεχόμενο των επενδύσεων που αλλάζει. Σύμφωνα με αναλυτές, η ζήτηση για εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία έχει καταγράψει σημαντική αύξηση λόγω της ελκυστικότητάς τους ως εργαλείο διαφοροποίησης, το οποίο προσφέρει αποδόσεις μη συσχετιζόμενες με την αγορά μετοχών και ομολόγων. Πιο αναλυτικά, η Preqin εκτιμά ότι τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση θα φθάσουν τα 24,5 τρισ. δολάρια έως το 2028 από 13,7 τρισ. δολάρια το 2021. Την ίδια ώρα έρευνα της Ernst & Young διαπίστωσε ότι το ποσοστό της εναλλακτικής κατανομής εντός των χαρτοφυλακίων αυξάνεται με την καθαρή περιουσία, από 14% για τους μαζικά εύπορους έως 81% για τους εξαιρετικά πλούσιους ιδιώτες.

Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία των επενδυτών

Αναφερόμενος στη νέα συνεργασία της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ με την Mintus ο κ. Μυλωνάς, τονίζει ότι η εταιρεία έχει πέον στη διάθεσή της μία επενδυτική πλατφόρμα πρωτοποριακής τεχνολογίας αιχμής, παρέχοντας στους πελάτες της γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης. «Φανταστείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη σαν ένα “τηλεμεταφορέα” – αν μου επιτραπεί η έκφραση αυτή – σχηματικά, που μπορεί να μας μεταφέρει όπου θελήσουμε». Έτσι, μέσω της ΑΙ και της bockchain τεχνολογίας οι πελάτες αποκτούν πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, μη προσβάσιμες έως σήμερα, ενώ οι προγνωστικές πληροφορίες για τις τάσεις της αγοράς, που υποστηρίζονται από big data και αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπουν τη λήψη πιο τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων. «Πιο απλά, η πλατφόρμα της Mintus Trading Limited, η οποία εποπτεύεται από την FCA, ψηφιοποιεί πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, έναν πίνακα ζωγραφικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε δυνητικούς επενδυτές να επενδύσουν ψηφιακά σε real assets. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως επενδυτική πλατφόρμα, για πολλές ακόμη μορφές και κατηγορίες επένδυσης, από παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια έως και Private equities, ακίνητη περιουσία κ.ά.» συμπληρώνει ο κ. Μυλωνάς.

Εστιάζοντας στην Τέχνη

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ μπαίνει δυναμικά στην αγορά τέχνης μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου της Μintus που επενδύει σε πραγματικά έργα τέχνης. «Μια εκδημοκρατισμένη αγορά τέχνης θα ωφελήσει τόσο τους επενδυτές όσο και τους καλλιτέχνες», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς και τονίζει ότι η αξία της αγοράς της τέχνης υπολογίζεται στα 1,7 τρισ. ευρώ, ενώ η εμπειρία έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν τομέα που υπεραποδίδει έναντι των μετοχικών αγορών σε περιόδους κρίσης και έχει πολύ χαμηλή συσχέτιση (low correlation) με άλλες κατηγορίες επενδύσεων, όπως μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα ακόμη και μετρητά (ή ισοδύναμα μετρητών). Επίσης, έχει αποδειχθεί ως ένας πολύ καλός αντισταθμιστικός παράγοντας στον πληθωρισμό.

«Δεν θα μείνουμε μόνο στην τέχνη, ωστόσο», αναφέρει ο πρόεδρος & CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Όπως υπογραμμίζει, μέσω της νέας αυτής συνεργασίας οι υποψήφιοι επενδυτές θα απολαμβάνουν αντίστοιχη ψηφιακή εμπειρία στο χώρο της ακίνητης περιουσίας, των πραγματικών ακινήτων σε Αγγλία και Ελλάδα, καθώς και σε άλλους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων με διαφορετική, κάθε φορά, θεματολογία, όπως ΑΠΕ, δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά. «Στην Eurobank επενδύουμε σταθερά στην τεχνολογία, αλλά η αφετηρία και ο προορισμός είναι ο ίδιος ο άνθρωπος» υποστηρίζει ο κ. Μυλωνάς. Όπως τονίζει, σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την ενεργοποίηση της σχέσης με την Mintus, πέραν των τεχνολογικών προνομίων που προσφέρει, έπαιξε και το γεγονός ότι απαρτίζεται από καταξιωμένα στελέχη με εμπειρία και κατάρτιση στους τομείς της τεχνολογίας, της τέχνης και του Αsset Μanagement που μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες της Eurobank μία προσωποποιημένη, ανθρωποκεντρική εξυπηρέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: