Η τεχνολογία «μπαίνει» στα επείγοντα – Πώς θα λειτουργεί το «βραχιολάκι» – Οι 10 παρεμβάσεις για το νέο ΕΣΥ
- 15/05/2025, 08:45
- SHARE

Με την πιλοτική λειτουργία του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» ξεκινά σήμερα μια φάση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή ενός συστήματος που βασίζεται σε tracker ανά ασθενή και στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ροών, τη μείωση της αναμονής και την ενίσχυση της διαφάνειας στη φροντίδα.
Το νέο αυτό εργαλείο εντάσσεται σε δέσμη 10 μέτρων που ανακοινώθηκαν με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ σε τρεις βασικούς άξονες: αναβάθμιση υποδομών, ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και επένδυση στην πρόληψη.
Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων:
- Η έναρξη αξιολόγησης νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο, από τον Ιούνιο, μέσω ψηφιακών ερωτηματολογίων.
- Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη διευκόλυνση χιλιάδων ασφαλισμένων.
- Η επέκταση των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα για τακτικές εξετάσεις και παροχή υπηρεσιών.
Στο σκέλος των υποδομών:
- Παραδίδονται φέτος 11 νέα υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε νοσοκομεία της Αττικής, με το ΚΑΤ να εγκαινιάζει το νέο του τμήμα αύριο.
- Ξεκινά η δημιουργία 16 κέντρων τραύματος σε όλη τη χώρα.
- Προωθούνται 7.000 απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές για μείωση των λιστών αναμονής.
Στον τομέα της πρόληψης, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» έχει ήδη προσεγγίσει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, με δεκάδες χιλιάδες να εντοπίζονται έγκαιρα με ευρήματα που επιτρέπουν αποτελεσματική παρέμβαση. Παράλληλα, από τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων, με δωρεάν ιατρική υποστήριξη, συνταγογράφηση φαρμάκων και καθοδήγηση από διατροφολόγους.
Γεωργιάδης για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους ασθενείς: Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο
Μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι σε κάθε ασθενή, τονίζοντας ότι με το νέο σύστημα: «α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές».
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Εχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».