Οι θεσμικοί οδηγούν το ράλι στο Bitcoin, που πλέον είναι διαφορετικό «κτήνος»

Οι θεσμικοί οδηγούν το ράλι στο Bitcoin, που πλέον είναι διαφορετικό «κτήνος»
Photo: pixabay.com
Τo τρέχον ράλι του Bitcoin παρομοιάζεται με αυτό στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα «άγγιξε» τα 65.000 δολάρια

Ξεπέρασαν τα 500 δολάρια τα κέρδη του Bitcoin τις τελευταίες 4 ώρες, αφού το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα «δοκίμασε» τη στήριξη των 44.000 δολ. κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων στις ασιατικές αγορές.

Το rebound από τα χαμηλά των τελευταίων 24 ωρών, στα 44.280 δολάρια, ακολούθησε περίοδος ανόδου – αν και πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημάδια κόπωσης. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Bitcoin τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 45.000 δολάρια, στο -3% από τα υψηλά των τελευταίων 24 ωρών, στα 47.157 δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει το Coindesk.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανακατάληψη των 50.000 δολαρίων, με τη ζήτηση από ισχυρούς παίκτες και «φάλαινες» να αυξάνεται. Σε σχέση με το 2017 και το 2018, η πρόσφατη άνοδος δείχνει πως έχει επέλθει ωριμότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Cynthia Wu, επικεφαλής αναλύτρια της Matrixport.

Θεσμικοί και fund γενικότερα έχουν εισέλθει στην εν λόγω αγορά, αυξάνοντας τους συναλλακτικούς όγκους και προσφέροντας περισσότερη σταθερότητα, συμπληρώνει.

Ομοιότητες και διαφορές με το ράλι στις αρχές του 2020

Τo τρέχον ράλι του Bitcoin παρομοιάζεται με αυτό στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021, όταν το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα «άγγιξε» τα 65.000 δολάρια.

Ωστόσο, πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλές και μεγάλες διαφορές, οι οποίες προιωνίζεται μια άλλη κανονικότητα. Σύμφωνα με τον manager of intelligence του ανταλλακτηρίου Kraken, Pete Humiston, το γ’ τρίμηνο του 2021 είναι ένα τελείως διαφορετικό κτήνος.

Το Grayscale Bitcoin Trust παραμένει σε discount

Παρότι η τιμή του αυξήθηκε απότομα από τα 29.000 δολ. στα 48.000 δολ., το Bitcoin δεν ελκύει πολλούς αγοραστές. Τα υψηλότερα επίπεδα τιμής έτυχαν ισχυρής υποστήριξης, όμως υπάρχουν λιγοστά στοιχεία για το είδος της ζήτησης που χαρακτήριζε την αρχή του τρέχοντος έτους ή το τέλος του προηγούμενου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), το οποίο συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount περίπου 13% σε ό,τι αφορά τη spot τιμή της τρέχουσας εβδομάδας.

Παρόλο που το Bitcoin έχει αυξηθεί στην τιμή, η ζήτηση GBTC δεν έχει αυξηθεί. Σημειώνεται ότι κατά τη ραγδαία πτώση στις τιμές του BTC, το premium GBTC ήταν περίπου -20%.

«Αν και σε σχέση με τo discount 20% τον Μάιο, το GBTC εξακολουθεί να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με μεγάλo discount (-10%)», σημειώνει ο Humiston. «Καθώς η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται ξανά, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει συμβεί, πιθανότατα θα δούμε αυτό το discount να εξασθενεί» συμπληρώνει.

Άλλοι δύο παράγοντες που πρέπει να προσεχθούν είναι το χαμηλό ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το Bitcoin, αλλά και τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο επιτόκια χρηματοδότησης. «Την εποχή που είδαμε την ισοτιμία Bitcoin να μετακινείται από τα 30.000 δολ. στα 48.000 δολ., το ανοικτό ενδιαφέρον είχε μειωθεί.

Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι ακόμα σχετικά χαμηλό (αν και θετικό)» πρόσθεσε ο Humiston.