Η Τήλος παράδειγμα μίμησης: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί

Η Τήλος παράδειγμα μίμησης: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει μια ελληνική σημαία να κυματίζει δίπλα στο λιμάνι στο νησί της Τήλου, κατά τη διάρκεια αποστολής στρατιωτικών ιατρών με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού Προμηθεύς στο νησί, με σκοπό την παροχή ιατρικής φροντίδας, Τήλος, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην διάθεση των κατοίκων ακριτικών νησιών. Η διακλαδική υγειονομική ομάδα αποτελούμενη από οκτώ διαφορετικές ειδικότητες, που επέβαινε στο πλοίο γενικής υποστήριξης Προμηθεύς, συμμετείχε στο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από Τετάρτη 08 έως Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο στήριξης των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το σχέδιο θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλα μικρά νησιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

Η Τήλος, το μικρό αυτό νησί ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, καθιστά πρωταγωνίστρια τη χώρα μας όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, αφού γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί. Και όλα αυτά μετά τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια μετά από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ.

Η Δήμαρχος του νησιού, Καμμά Αλειφέρη, εξήγησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι πρόκειται για ένα υβριδικό πρότζεκτ με αποθήκευση ενέργειας μέσω έξυπνων μετρητών που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα σπίτια και τα κτίρια. Πρόσθεσε ότι τον χειμώνα υπάρχει 100% αυτονομία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ μέχρι στιγμής το καλοκαίρι η επάρκεια φτάνει το 70%, ποσοστό που -όπως είπε- θα αυξηθεί με την τοποθέτηση άλλης μία ανεμογεννήτριας.

Στην Τήλο κατοικούν μόνιμα περίπου 400 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός -μαζί με τους επισκέπτες- φτάνει τους 3.000, καθιστώντας την πρόσβαση στο ρεύμα δύσκολη υπόθεση. Το καλοκαίρι που διανύουμε οι τεχνικοί που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση των εργασιών για το νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού εργάζονται νυχθημερόν ώστε το έργο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από ανάρτησή της αναφέρει πως η Τήλος εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή και ανεξαρτοποιώντας τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Το σχέδιο θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλα μικρά νησιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. «Η καινοτομία του εν λόγω προγράμματος έγκειται στο γεγονός πως η ενέργεια θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες», τόνισε ο επικεφαλής του έργου, κ. Σπύρος Αλιφέρης. «Η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από το δίκτυο ανά πάσα ώρα και στιγμή και κυρίως όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση», συμπλήρωσε.

Την πολύ σημαντική διάκριση για την Τήλο είχε χαιρετίσει με ανάρτησή του στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «το υβριδικό project TILOS -1ο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων- λαμβάνει 11 εκατομμύρια ευρώ». «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!», ανέφερε στο tweet του ο κ. Χαρίτσης.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς. «Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».