Οι τιμές του καφέ αυξάνονται καθώς οι πολικές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις καλλιέργειες της Βραζιλίας

Οι τιμές του καφέ αυξάνονται καθώς οι πολικές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις καλλιέργειες της Βραζιλίας
Οι τιμές για τους κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας που προτιμούν η Starbucks Corp. και άλλες αλυσίδες καφέ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% σε μια εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για καφέ Arabica φτάνουν σε υψηλά επίπεδα και επεκτείνουν ένα δραματικό ράλι καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κινούνται προς τη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό καφέ Arabica στον κόσμο.

Οι τιμές για τους κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας που προτιμούν η Starbucks Corp. και άλλες αλυσίδες καφέ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% σε μια εβδομάδα και τελικά θα φτάσουν τα 3 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με την Judy Ganes, σύμβουλο με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο.

Η τελευταία φορά που οι τιμές έφτασαν τα 3 δολάρια ήταν το 2011.

Αυτές οι υψηλές τιμές οφείλονται στο γεγονός ότι τα δέντρα καφέ στη Βραζιλία αποδυναμώθηκαν από την ξηρασία και επλήγησαν από δύο παγετούς μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Οι πολικές θερμοκρασίες την περασμένη εβδομάδα έπληξαν ιδιαίτερα τα νεαρά δέντρα, τα οποία θα πρέπει να κοπούν ή να αναφυτευτούν, κάτι που θα επηρεάσει την παραγωγή για χρόνια.

«Από πού θα προέλθει ο καφές αν όχι από τη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής;», είπε η Ganes.

Άλλοι σημαντικοί καλλιεργητές πρόκειται επίσης να παραγάγουν λιγότερο καφέ από το αναμενόμενο, όπως η Ινδονησία, η οποία έχει μια φτωχή χρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 14% στα 2,152 δολάρια ανά λίβρα, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Η άνοδος σημαίνει ότι ο καφές θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ακριβός για τους καταναλωτές, καθώς οι φόβοι για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων ενισχύονται λόγω των αυξημένων μεταφορικών εξόδων και των διαταράξεων της αλυσίδας εφοδιασμού τη στιγμή που οι οικονομίες εκκινούν εκ νέου.

Οι προβλέψεις για τις απώλειες μέχρι στιγμής είναι σημαντικές. Ο παγετός στις 20 Ιουλίου πιθανότατα κατέστρεψε 3,45 εκατομμύρια σάκους παραγωγής στα νότια της Minas Gerais, της κύριας περιοχής παραγωγής καφέ της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της Mercon που είδε το Bloomberg. Το 2020, η συνολική παραγωγή της Βραζιλίας ήταν 49 εκατομμύρια σάκοι. Ένας σάκος ζυγίζει 60 κιλά.

Οι τιμές ενισχύονται επίσης από την κίνηση του διεθνούς χρηματιστηρίου ICE να διπλασιάσει σχεδόν τις απαιτήσεις καταβολής αρχικού περιθωρίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ Arabica, παροτρύνοντας τους εμπόρους να καλύψουν τα σορταρίσματα.

Πάντως, υπάρχουν και επιχειρήματα υπέρ της αποκλιμάκωσης των τιμών του καφέ. Οι αυξήσεις τιμών του καφέ δεν διαρκούν πολύ, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, το οποίο ανέλυσε το ιστορικό των τιμών και ανέφερε ότι ο καφές χονδρικής έχει ουσιαστικά την ίδια τιμή με εκείνη του 1976.

Πηγή: fortune.com