Η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε πέρα από τα 20.000 δολάρια

Η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε πέρα από τα 20.000 δολάρια
epa08115389 A Bitcoin coin is displayed at the SecuX booth at the Sands during the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 09 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

του David Z. Morris

Η τιμή του Bitcoin ανέβηκε στα ύψη την Τετάρτη το πρωί, από περίπου 19.800 δολάρια σε 20.696 δολάρια ανά ψηφιακό token, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk. Η άνοδος, η οποία έλαβε χώρα μέσα σε λίγες ώρες, σηματοδοτεί μια νέα ιστορικά υψηλή τιμή όλων των εποχών για το γνωστό κρυπτονόμισμα.

Επειδή είναι ουσιαστικά απρόσβλητο από κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι υποστηρικτές συχνά παρουσίαζαν το Bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι της κοινωνικής ή οικονομικής αστάθειας. Συγκεκριμένα, το Bitcoin υπήρξε πόλος έλξης για τους επικριτές των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση της οικονομικής στασιμότητας.

Αυτό το επιχείρημα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και η ζήτηση για Bitcoin έχει αυξηθεί μεταξύ των καθημερινών πολιτών σε κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Αργεντινή.

Κατά το 2020 μια σειρά από όλο και πιο παραδοσιακούς θεσμικούς και εταιρικούς επενδυτές έκαναν σημαντικά πονταρίσματα στο Bitcoin. Τις τελευταίες ημέρες, η ασφαλιστική MassMutual επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια και το επενδυτικό ταμείο Ruffer επένδυσε το 2,5% των ύψους 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσιακών στοιχείων του.

Αυτό συνέβαλλε στην εκτόξευση της τιμής του Bitcoin στη σφαίρα που κινείτο για τελευταία φορά το 2017, όταν ένα πολύ πιο διαφημισμένο ράλι την ώθησε κοντά στα 20.000 δολάρια προτού πέσει στα 3.200 δολάρια στο τέλος του 2018. Παρά την αυξανόμενη αποδοχή, το Bitcoin εξακολουθεί να είναι ένα κερδοσκοπικό και ασταθές περιουσιακό στοιχείο.

Το Bitcoin κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009, εν μέρει ως απάντηση στην εμφάνιση της οικονομικής κρίσης του 2008. Η ιδιοκτησία και η μεταφορά των token Bitcoin καταγράφονται σε ένα blockchain, το οποίο διατηρεί αντίγραφα των συναλλαγών του συστήματος σε εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως. Το λογισμικό που συντονίζει αυτές τις εγγραφές είναι ανοιχτού κώδικα και συντηρείται από μια κατανεμημένη ομάδα προγραμματιστών και όχι από κάποια εταιρεία, τράπεζα ή κυβέρνηση.

Άλλα κρυπτονομίσματα εμπνευσμένα από το Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των Ethereum και Litecoin, σημείωσαν επίσης σημαντικά κέρδη. Οι τιμές αυτών των λεγόμενων altcoins συχνά κινούνται παράλληλα με την τιμή του Bitcoin.