Η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε πάνω από 100% στην Ελλάδα, σε ένα χρόνο – Τα στοιχεία της Eurostat

Η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε πάνω από 100% στην Ελλάδα, σε ένα χρόνο – Τα στοιχεία της Eurostat
Photo: pixabay.com
Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για το σύνολο των γεωργικών προϊόντων ανά την ΕΕ, φτάνοντας το +22%.

Αύξηση πάνω από 100% κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τετάρτη.

Με βάση αυτά, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε +103% στην Ισπανία, +101% στην Ελλάδα, +99% στην Πορτογαλία, +31% στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για το σύνολο των γεωργικών προϊόντων ανά την ΕΕ, φτάνοντας το +22% σε σχέση με τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τις επόμενες μεγαλύτερες αυξήσεις μετά την Ελλάδα κατέγραψαν Κύπρος (+11%), Πορτογαλία (8%), Ισπανία και Μάλτα (και οι δύο +5%) και Ιταλία (+1%).

Οι εντονότερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις χώρες με υψηλή εξειδίκευση στα δημητριακά ή/και στο γάλα, δηλαδή στη Βουλγαρία (-28%), στην Ουγγαρία (-26%), στη Λιθουανία και τη Λετονία (αμφότερες -24%) και στη Σλοβακία (-20%).

Οι αυξήσεις και μειώσεις τιμών ανά γεωργικά προϊόντα

Συνολικά στην ΕΕ, οι αυξήσεις των τιμών της γεωργικής παραγωγής κορυφώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022 (+30% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών μέχρι την πτώση το τρίτο τρίμηνο του 2023: +26% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, +17% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και +2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η συνολική μείωση των τιμών των γεωργικών προϊόντων το τρίτο τρίμηνο του 2023 αντανακλά έντονες αντιθέσεις μεταξύ των επιμέρους προϊόντων.

Η μέση τιμή των δημητριακών μειώθηκε κατά το ένα τρίτο περίπου (-32%, εντός της οποίας σημειώθηκαν έντονες μειώσεις μεταξύ άλλων για τη σίκαλη και το μεσλίνα, το σιτάρι και τη σπέλτα και το κριθάρι). Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε επίσης απότομα (-15%), ενώ υπήρξαν πιο ήπιες μειώσεις για τα φρούτα (-5%) και τα πουλερικά (-3%) μεταξύ άλλων προϊόντων.

Αντίθετα, υπήρξαν επίσης ορισμένες απότομες αυξήσεις των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2023: η πιο απότομη άνοδος ήταν για το ελαιόλαδο (+73% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022), ακολουθούμενη από τις φυτικές ύλες που χρησιμοποιούνται για πλέξιμο (+50%), τις πατάτες (άλλες πατάτες +48%, πατάτες συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και πατάτες για κατανάλωση, και οι δύο +30%) και τα ζαχαρότευτλα (+44%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: