Η τοπική οικονομία στο επίκεντρο του Δήμου Αθηναίων

Η τοπική οικονομία στο επίκεντρο του Δήμου Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αθήνας. 

Την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου που προσανατολίζεται στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αθήνας, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Ζάππειο Μέγαρο. «Αφουγκραζόμαστε τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Αθήνα ξεχωρίζει και έχουμε πλέον διαμορφώσει μία άποψη για το που πρέπει να παρέμβουμε.

Για το λόγο αυτό, έχουμε σήμερα μαζί μας επιτυχημένους επιχειρηματίες από τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, την δημιουργική βιομηχανία, καινοτόμες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες πραγματικά εξωστρεφείς και συζητάμε για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου.

Περί τους 500 επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το παρόν στην έν λόγω εκδήλωση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για την επιχειρηματικότητα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020.

Η Μαρία Λογοθέτη, Πρόεδρος της ΕΑΤΑ ανέφερε ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, θα αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν αυτές καθ’ εαυτές επιχειρήσεις, συλλογικοί επαγγελματικοί φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και εκπρόσωποι του κράτους και θα έχει ενεργή συμμετοχή στη χάραξη της στρατηγικής για την επιχειρηματικότητας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Είναι αναγκαίο να προσανατολιστούμε στην επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας και όχι στην επιχειρηματικότητα της ανάγκης και να παραμείνουμε μακρυά από τη λογική των επιδοτήσεων».

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά χαρακτήρισε ως θετική την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και ανέφερε ότι στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης είπε ότι η Κομισιόν στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ενώ τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που ένας δήμος παρουσιάζει στρατηγική για την επιχειρηματικότητα και που διαχειρίζεται απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια .

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος της γνωστής εταιρείας καλλυντικών Apivita. Βασική του θέση ήταν πως στην Ελλάδα αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η στρατηγική. «Έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε ελληνικά και ξεχνάμε ότι το δυνατό μας σημείο είναι ο πολιτισμός μας».

Τέλος ο Νικήτας Κωνσταντέλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΙCAP αναφέρθηκε στη χαμηλή απασχόληση, χαρακτηρίζοντάς την ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Όπως είπε στην Ελλάδα εργάζεται το 53% του πληθυσμού όταν στην ΕΕ ο Μ.Ο. αγγίζει το 69%. «Οι δείκτες ρευστότητας σταθεροποιούνται αλλά αργά. Θετικά μηνύματα έρχονται από τον χώρο του τουρισμού καθώς στο ά πεντάμηνο του έτους υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση 26% στις τουριστικές αφίξεις στην Αθήνα με την πληρότητα των καταλυμάτων να αγγίζει το +10%. Ωστόσο, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων ετών το 65% των ξενοδοχείων είναι ζημιογόνα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως 7 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας είναι κερδοφόρες πράγμα που υποδηλώνει μια δυναμική, ενώ τόνισε πως μέχρι τον Απρίλιο οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους πίστευαν πως η πολιτικό-οικονομική αβεβαιότητα ήταν παροδική- περιστασιακή και πως τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα από το β´ εξάμηνο κ μετά, άποψη η οποία όμως φαίνεται πλέον να αλλάζει. «Σε κάθε περίπτωση εάν
γίνει συμφωνία με τους δανειστές, τα πράγματα μπορεί να εκτοξευθούν ξαφνικά προς τα πάνω».