Ή τώρα ή ποτέ, λένε οι δανειστές

Ή τώρα ή ποτέ, λένε οι δανειστές
German Chancellor Angela Merkel (3d L) and French President Francois Hollande (3d R) finish talks at the chancellery in Berlin, Germany, June 1, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTR4YELA

Μέσα στις επόμενες ώρες οι ελληνικές αρχές αναμένουν το τελικό κείμενο συμφωνίας των δανειστών.

Το κείμενο της τελικής συμφωνίας που γράφουν από το πρωί οι δανειστές, θα βρίσκεται απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί στα χέρια της κυβέρνησης, υπό τη μορφή της τελικής συμφωνίας, που η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, που έφθασε χθες στα χέρια των δανειστών δεν κρίνεται από τους ίδιους ως ικανή να αλλάξει την εικόνα που υπήρχε μέχρι σήμερα στη διαπραγμάτευση, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν περιέχει προτάσεις που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν συμφωνία στα μέτωπα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Το κείμενο-τελεσίγραφο, όσο και εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιχειρούν να μην το εμφανίσουν ως τέτοιο, θα περιέχει σκληρές προτάσεις για τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα «προσφέρεται» ρύθμιση του χρέους, πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως το Euro Working Group, με πιθανή την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στο ποιες υποχωρήσεις είναι πλέον διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές, αφού για την ελληνική πλευρά φαίνεται πως τα περιθώρια έχουν -κατά κυβερνητικές δηλώσεις- εξαντληθεί.

Στη χθεσινή πενταμερή του Βερολίνου (φωτογραφία), που έγινε για να συμφωνηθεί η κοινή γραμμή και να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφορές, οι δανειστές καθόρισαν την στάση τους και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πλέον αυτή θα αποτυπωθεί χωρίς διαφωνίες στο νέο κείμενο.

Η προσφορά είναι τελική, υποστηρίζουν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, συμπληρώνοντας πως «φθάσαμε πλέον στο σημείο των πολιτικών αποφάσεων».