Η Toshiba σχεδιάζει να χωριστεί σε τρεις εταιρείες και η αντίδραση των μετόχων έχει ενδιαφέρον

Η Toshiba σχεδιάζει να χωριστεί σε τρεις εταιρείες και η αντίδραση των μετόχων έχει ενδιαφέρον
(FILES) In this file photo taken on November 8, 2018, journalists sit in front of a logo of Toshiba prior to the company's press conference in Tokyo. - Toshiba shareholders on June 25, 2021 rejected the reappointment of board chair Osamu Nagayama in a rebuke to management after revelations of attempts to sway voting on activist investor proposals. (Photo by Martin BUREAU / AFP) Photo: AFP
Το σχέδιο - που προέκυψε από μια πεντάμηνη στρατηγική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα εξαιρετικά επιζήμιο σκάνδαλο εταιρικής διακυβέρνησης - στοχεύει εν μέρει στο να ενθαρρύνει τους μετόχους να αποχωρήσουν, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Η ιαπωνική Toshiba Corp περιέγραψε τα σχέδιά της για διάσπαση σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες με την απόσχιση δύο βασικών δραστηριοτήτων – την ενέργεια και τις υποδομές της, καθώς και την επιχείρηση συσκευών και αποθήκευσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά την απόσχιση των δύο εταιρειών, η Toshiba θα συνεχίσει να κατέχει το μερίδιο 40,6% της Kioxia, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το σχέδιο – που προέκυψε από μια πεντάμηνη στρατηγική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα εξαιρετικά επιζήμιο σκάνδαλο εταιρικής διακυβέρνησης – στοχεύει εν μέρει στο να ενθαρρύνει τους μετόχους να αποχωρήσουν, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Η Toshiba ανέφερε στη δήλωσή της την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι η διάσπαση της εταιρείας ήταν ο καλύτερος δρόμος για την ενίσχυση της αξίας των μετόχων.

«Η απόφαση επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να αυξήσει σημαντικά την εστίασή της και να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων πιο ευέλικτα και τις πιο λιτές δομές κόστους», ανέφερε η δήλωση.

Η Toshiba ελπίζει να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023.

Είπε επίσης ότι σκόπευε να «χρησιμοποιήσει» τις μετοχές της στην Kioxia, επιστρέφοντας πλήρως τα καθαρά έσοδα στους μετόχους το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν αυτό σήμαινε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί μια δημόσια εγγραφή ή θα εξέταζε άλλες επιλογές.

Ορισμένοι επενδυτές της Toshiba δεν είναι πεπεισμένοι ότι μια διάλυση θα δημιουργούσε αξία, ανέφεραν πηγές των μετόχων πριν από την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου.

«Είναι λογικό να χωρίσουμε εάν η αποτίμηση μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής επιχείρησης παρεμποδίζεται από άλλες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Fumio Matsumoto, επικεφαλής στρατηγικής στην Okasan Securities.

«Αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια επιχείρηση, η διάλυση δημιουργεί απλώς τρεις άχαρες εταιρείες μεσαίου μεγέθους».

Ο κάποτε 146χρονος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων παραπαίει από κρίση σε κρίση μετά από ένα λογιστικό σκάνδαλο το 2015. Δύο χρόνια αργότερα, εξασφάλισε εισφορά μετρητών 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 30 και πλέον ξένους επενδυτές που βοήθησαν να αποφευχθεί η διαγραφή, αλλά έφερε μετόχους, όπως Elliott Management, Third Point και Farallon.

Η ένταση μεταξύ της διοίκησης της Toshiba και των μετόχων του εξωτερικού κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα έκτοτε, και τον Ιούνιο, μια εκρητική έρευνα που ανατέθηκε από τους μετόχους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Toshiba συνεννοήθηκε με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας για να εμποδίσει τους επενδυτές να αποκτήσουν επιρροή στην περσινή συνέλευση των μετόχων.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Toshiba δημοσίευσε μια ξεχωριστή ανάθεση έκθεσης που διαπίστωσε ότι στελέχη συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της είχαν συμπεριφερθεί ανήθικα, αλλά όχι παράνομα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Toshiba ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από το υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας ότι προβλήματα προκλήθηκαν επίσης από την «υπερβολική επιφυλακτικότητα προς τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια» και «την έλλειψη προθυμίας να αναπτύξει μια υγιή σχέση μαζί τους».

Οι μετοχές της Toshiba σημείωσαν πτώση 1% μετά την έκθεση. Οι λεπτομέρειες της στρατηγικής αναθεώρησης ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Ανακάμπτοντας από την ύφεση λόγω της πανδημίας COVID-19, η Toshiba ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου διπλασιάστηκαν περίπου στα 30,4 δισεκατομμύρια γιεν (266 εκατομμύρια δολάρια).