Οι τουρίστες επιλέγουν Ελλάδα αλλά υπάρχει δρόμος μέχρι το “check in”  

Οι τουρίστες επιλέγουν Ελλάδα αλλά υπάρχει δρόμος μέχρι το “check in”  
Plexiglass panels protect an umbrella and sunbeds as a preventive measure taken to curb the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus, on the beach of Perissa on the Greek Aegean island of Santorini on May 20, 2020. (Photo by Dimitris LAMBROPOULOS / AFP) Photo: AFP
Η επανεκκίνηση των πτήσεων, το προφίλ ασφαλούς χώρας και οι προσδοκίες από την επιμήκυνση της σεζόν - Τι λέει στο Foftune η FedHATTA για τις αβεβαιότητες του restart, τις μεγάλες αγορές και τα μηνύματα συγχαρητηρίων.

“Οι ξένοι πελάτες θέλουν Ελλάδα…”, σύμφωνα με επαγγελματίες tour operators αλλά υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες στο τουριστικό ταξίδι που θα εξαληφθούν, σε μεγάλο βαθμό, με την σταδιακή άρση των διασυνοριακών περιορισμών.

Στο μεταξύ “φωτιά” έχουν πάρει τα τηλέφωνα στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία καθώς είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση αυτή την περίοδο με κυβερνητικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, με κοινό στόχο να επανεκκινήσουν μια βιομηχανία που δεν είχε βρεθεί ποτέ στην ιστορία της σε παρόμοια θέση.

Ο Λύσσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) μιλά στο Fortune Greece για την θετική απήχηση της Ελλάδας ως προορισμού, κάτι που – όπως τονίζει – σε αυτή τη συγκυρία συνδέεται και με το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε το restart για τον τουρισμό. “Είχαμε μηνύματα συγχαρητηρίων!”, αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η χώρα διαθέτει τις υποδομές υγείας και είναι σε θέση να πείσει το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό για την ασφάλεια που μπορεί να του παρέχει. Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από όμορες βαλκανικές χώρες, καθώς και από Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο, Πολωνία, Τσεχία αλλά και από πιο μακρινούς προορισμούς όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα. Σημειώνει πάντως ότι οι μεγάλης διάρκειας πτήσεις πάνε λίγο πίσω, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη κανονισμοί και πρωτόκολλα.

Περιμένει να υπάρξει ενδιαφέρον όταν ολοκληρωθούν και ανακοινωθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και τα σχετικά πρωτόκολλα που θα ορίσει κάθε χώρα. Με αυτές τις πληροφορίες τα τουριστικά γραφεία θα είναι σε θέση να κατευθύνουν με υπευθυνότητα τις τουριστικές ροές. “Δεν μπορούμε να δώσουμε ελλιπείς πληροφορίες στους ταξιδιώτες” τονίζει ο κ. Τσιλίδης, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα γραφεία του εξωτερικού και τoν αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα ECTAA. Σημειώνει ότι η ροή των δεδομένων από τις αγορές είναι αργή αλλά αναμένεται αύξηση της κινητικότητας στο επόμενο διάστημα.

Προσδοκίες από την επιμήκυνση της σεζόν

Βασικό ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι να ξεπεραστεί ο φόβος των ταξιδιωτών ενώ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καλλιεργεί προσδοκίες, τόσο στην αγορά φιλοξενίας όσο και σε συνδεδεμένες αγορές όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο. Από ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά επιχειρήσεις στο κέντρο μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου τα καταστήματα έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω του παρατεταμένου lockdown.

“Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε όσα εμπόδια υπάρχουν… Οι πελάτες θέλουν Ελλάδα… Δεν είναι τυχαίο ότι με τις αφίξεις κάθε χρόνο υπερτριπλασιάζεται ο πληθυσμός της χώρας”, αναφέρει περιγράφοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τον στόχο: “Αυτό που θέλουμε να κάνουμε φέτος είναι να φέρουμε περισσότερους από αυτούς που αναμένεται να έρθουν”.

Η μετάβαση από την κατάσταση μηδενικής προσφοράς και ζήτησης 

Για να περάσουμε όμως από την κατάσταση της μηδενικής ζήτησης και προσφοράς στο ισοζύγιο αυτών των παραμέτρων απαιτούνται δεδομένα. Καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο καταρτίζουν πρωτόκολλα, τα οποία δεν είναι κοινά, συγκεντρώνονται πληροφορίες και δεδομένα από μια πληθώρα πηγών σε όλο τον κόσμο. Αν και καλλιεργούνται προσδοκίες για ραγδαία αύξηση στις πληρότητες ορισμένων ξενοδοχείων, ειδικά μετά τις 15 Ιουλίου που προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση των αφίξεων, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, επιτελεία αεροπορικών εταιρειών και επίσημοι φορείς δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Εστιάζουν την προσοχή τους στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα διενεργηθεί το αεροπορικό ταξίδι – από και προς τους διάφορους προορισμούς – καθώς η Ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας αεροπορίας (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχουν διαμορφώσει το πρωτόκολλο για τις αεροπορικές μεταφορές ωστόσο έχουν αφήσει τα κράτη μέλη να άρουν επί μέρους περιορισμούς.

Αυτή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη. “Όταν ολοκληρωθεί θα ξέρουμε και ποιες μεγάλες αγορές θα ανοίξουν”, εξηγούν παράγοντες της αγοράς σημειώνοντας ότι η επανεκκίνηση ενέχει πολλές αβεβαιότητες σε αυτή τη φάση.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα προετοιμάζεται. Ενδεικτικά, η Aegean περνά από τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μεταφορές εντός Ελλάδας στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς (προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, με ταυτόχρονη αύξηση τωβν πτήσεων προς Βρυξέλλες). Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και άλλες εταιρείες, με βάση τις διαφοροποιήσεις που ισχύουν στις χώρες έδρας τους. Ο γερμανικός αερομεταφορέας Condor έδωσε πράσινο φως για πτήσεις στην Ελλάδα ενώ και η KLM ανακοίνωσε  ότι ξεκινά τις πτήσεις Άμστερνταμ – Αθήνα από τις 6 Ιουνίου. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει πέντε πτήσεις την εβδομάδα προς το Ελ.Βενιζέλος. Το δικό της πρόγραμμα εγκαινίασε η Air France για την πτήση Αθήνα – Παρίσι ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει Lufthansa, Swiss, Eurowings κ.α..