Οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι: Νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα μεταξύ Ρόδου-Κύπρου

Οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι: Νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα μεταξύ Ρόδου-Κύπρου
epa08281624 Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends a meeting with EU Council President Charles Michel at the European Council in Brussels, Belgium, 09 March 2020. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην αν. Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδο-Κύπρου. Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στραφούν στο μαστίγιο των κυρώσεων.

Η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει ως αντικείμενο τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και έτσι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα, μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις θα βρεθούν στο τραπέζι.