Η Τουρκία άναψε πράσινο φως για ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία άναψε πράσινο φως για ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ
ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: Turkish President Recep Tayyip Erdogan makes a speech during a press conference ahead of his departure for Spain to attend NATO Leaders' Summit in Madrid on June 28, 2022, at Esenboga Airport in Ankara, Turkiye. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο. Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Η τακτική Σύνοδος Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έθεσε τέλος σε μία μακρά περίοδο ειρήνης στη Γηραιά Ήπειρο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς θεωρεί ότι η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της. Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.