Η Τουρκία εκδίδει νέα Navtex και «περικυκλώνει» την Κύπρο – Πώς απαντά η Λευκωσία

Η Τουρκία εκδίδει νέα Navtex και «περικυκλώνει» την Κύπρο – Πώς απαντά η Λευκωσία

Σχεδόν για όλο τον Μάρτιο η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύει τεράστια θαλάσσια έκταση - Οι κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει το έργο της ExxonMobiL.

Στην ανανέωση της υφιστάμενης Navtex για τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους για την ανέλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου, προχώρησε η Τουρκία για το διάστημα που θα αφορά τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22 ως τις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, με την ανανέωση της Navtex, η Τουκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιμετρικά του νησιού, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου «10», εν αναμονή των ερευνών της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμίσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το «Ocean Investigator» παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου και το «Med Surveyor» έπλεε ανοικτά της Χάιφα, πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Άμεση ήταν η απάντηση της Λευκωσίας. Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Επίσης, η Λευκωσία εξέδωσε Navtex, που δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

Βρετανική στήριξη στη Λευκωσία
«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου είναι εντελώς απαράδεκτες», αναφέρει το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας σε επίσημη δήλωσή του που εστάλη στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή.

«Η παρεμπόδιση πλοίων με νόμιμες άδειες από τη Δημοκρατία της Κύπρου από το να φτάσουν σε μία περιοχή ερευνών για αέριο, είναι μία αχρείαστη και ανεύθυνη πράξη επιθετικότητας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα από οικονομικά ή εδαφικά συμφέροντα», αναφέρεται στη δήλωση. Επίσης, σημειώνεται η θέση του Εργατικού Κόμματος ότι η αξιοποίηση των πόρων στην ΑΟΖ πρέπει να γίνει προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, η δήλωση των Εργατικών αναφέρει: «Με τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας να είναι προγραμματισμένη να γίνει αργότερα αυτό το μήνα, είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να αποσύρει κάθε αποκλεισμό από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η σύνοδος θα προχωρήσει στην προώθηση μίας θετικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας προς το συμφέρον όλων των πολιτών».

Δείτε ακόμη:

Με εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ απειλούν τώρα και οι Τουρκοκύπριοι

Exxon Mobil: Ποιος είναι ο αμερικανικός κολοσσός που καταφτάνει στην κυπριακή ΑΟΖ