Η Τουρκία επαναφέρει το Casus Belli για το Αιγαίο – Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία επαναφέρει το Casus Belli για το Αιγαίο – Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για το ζήτημα τον Έλληνα πρέσβη, έπειτα από τις δηλώσεις Κοτζιά για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

 

Την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli υπενθύμισε στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι παρακολούθησαν τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο κ. Ακσόι υπενθυμίζοντας το Casus Belli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν η πρώτη μέρα όπου ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε με την ιδιότητα του υπουργού, το υπουργείο Εξωτερικών.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στην Τουρκία, διαμηνύοντας πως η σχετική απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεννηματάς καθιστά σαφές πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους, διαμηνύει και επισημαίνει πως αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Τονίζει επίσης πως αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Μήνυμα Τσαβούσογλου πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρέσβη

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», σημείωσε:

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια».  «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει», διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», κατέληξε.

ΚΙΝΑΛ: Τα σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με λογικές πυροτεχνήματος

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τα σοβαρά και ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με λογικές πυροτεχνήματος και δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί τότε δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και οι στόχοι που επιδιώκουμε».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «πολύ περισσότερο όταν γίνονται χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά αποκλειστικά για λόγους σκοπιμότητας». Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους μονομερείς χειρισμούς που έκανε στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους οφείλει να σεβαστεί και η Τουρκία», καταλήγει.