Η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα λόγω «διαδηλώσεων του PKK στην Αθήνα»

Η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα λόγω «διαδηλώσεων του PKK στην Αθήνα»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (δεν εικονίζεται) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, κατά την οποία θα επανεξεταστεί ενδελεχώς η συμπεριφορά της Τουρκίας με βάση τη διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και μετά την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε σε ανταπόδοση της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που κατηγορεί την Ελλάδα για «παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK». Τι απαντά η Αθήνα.

Η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ως αιτία αναφέρεται «η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETÖ και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα».

Όπως ειπώθηκε στον Χριστόδουλο Λάζαρη, οι «προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ στον κ. Λάζαρη παρουσιάστηκε το παράδειγμα του στρατοπέδου του Λαυρίου, όπου «οι τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης».

Η Τουρκία εξέφρασε και την ανησυχία της «σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα» και επανέλαβε «τις προσδοκίες που έχει για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το διεθνές δίκαιο».

Γιάννης Οικονόμου: Σε αδιέξοδο η Τουρκία

Εντελώς ανυπόστατες χαρακτήρισε τις κατηγορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο.

«Η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία του Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ για τα νησιά τόνισε πως η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται από κανέναν.




Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι «απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους τις κατηγορίες, καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», καθιστούν εξίσου σαφές.