Η Τουρκία βρήκε τρόπο να καλύψει 20 δισ. από τη χαμένη της ρευστότητα

Η Τουρκία βρήκε τρόπο να καλύψει 20 δισ. από τη χαμένη της ρευστότητα
epa06947671 A currency exchange office worker counts Turkish liras in Istanbul, Turkey, 13 August 2018. The Turkish central bank on 13 August 2018 said it was closely monitoring the lira's performance and seek counter-measures. The Turkish lira hit a new record low against the US dollar within the scope of an escalating feud with the US. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk.

Η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακοίνωση της οικονομικής συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα εγκαινιάσει μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το νέο γιγαντιαίο νοσοκομείο στην περιοχή Μπασάκσεχιρ στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο Μπασάκσεχιρ, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό μονάδων ΜΕΘ, με περίπου 3.000 κλίνες και 90 χειρουργεία, είναι προϊόν τουρκο-ιαπωνικής κοινοπραξίας.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap. Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγονται οι συνομιλίες.

Η άμεση εύρεση πόρων φαίνεται να είναι απαραίτητη για την Τουρκία, καθώς τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα μειώθηκαν στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Habertürk, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με συνολικά τέσσερα κράτη για συμφωνίες swap. Οι συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας προσπάθησαν να στηρίξουν την λίρα στην πορεία διολίσθησής της τους τελευταίους μήνες.

Οι φήμες περί σύναψης συμφωνιών swap εκ μέρους της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της τουρκικής λίρας η οποία άρχισε σήμερα να ανακάμπτει. Το τουρκικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,4% και έφτασε στο 6,85, από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 ανά δολάριο που είχε φτάσει στις 7 Μαΐου.