Η Τουρκία λέει ότι θέλει και τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35

Η Τουρκία λέει ότι θέλει και τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της στάσης της Άγκυρας λέγοντας ότι δεν αποστασιοποιείται από το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν αποστασιοποιείται από το ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν πρέπει, εξαιτίας της αγοράς αυτής, να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των αεριωθουμένων F-35.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ακάρ υποστήριξε πως, αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των F-35, θα επιβαρυνθούν «πολύ σοβαρά» οι άλλοι εταίροι του προγράμματος.

«Δεν υπάρχει σ’ αυτή τη σύμπραξη διάταξη που να λέει ‘θα αποκλεισθείς αν αγοράσεις S-400’. Ο αποκλεισμός μας επειδή το θέλει κάποια χώρα δεν συνάδει με τη δικαιοσύνη, τους νόμους ή τα δικαιώματα. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία προσπαθεί να εξηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους άλλους εταίρους του προγράμματος των F-35 πως οι S-400 δεν θα δημιουργήσουν απειλή για τα αεριωθούμενα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει κάτι τέτοιο.

Ο Ακάρ δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογεί την τελευταία προσφορά των ΗΠΑ να της πουλήσει συστήματα Patriot της Raytheon Co., για την οποία είπε πως είναι περισσότερο θετική από προηγούμενες προσφορές της Ουάσινγκτον.