Η Τουρκία προκαλεί, ο Έβρος «σφραγίζεται»

Η Τουρκία προκαλεί, ο Έβρος «σφραγίζεται»
Ένταση μεταξύ ελληνικών δυνάμεων ασφάλειας και μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά, στις Καστανιές Έβρου, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Ομάδα νεαρών πέταγε χημικά και δακρυγόνα από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Μετανάστες φωνάζοντας μετακινούνται νοτιότερα, προς το Δέλτα του Έβρου, προσπαθώντας να βρουν δίοδο για την ελληνική επικράτεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η ΕΛ.ΑΣ. μετά και το νέο μπαράζ προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας.

Στον Έβρο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ την ίδια ώρα ξεκινάει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Μετά τις «προβλέψεις» Τσαβούσογλου, για μετανάστες που πρόκειται να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τον περιορισμό της πανδημίας, η Ελλάδα προληπτικά παίρνει τα μέτρα της και θωρακίζει τον Έβρο σαν «αστακό».

Ο κ.Χρυσοχοΐδης αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε χτες, θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης.

Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού και όλες οι διαδικασίες “πάγωσαν”.

Σημειώνεται πως έχει δοθεί εντολή να αναπτυχθεί συνολικά μία δύναμη επιπλέον 400 αστυνομικών, ανάμεσά τους και στελέχη των ΜΑΤ, σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος των συνόρων και των νέων επεκτάσεων των εμποδίων που έχουν πρόσφατα τοποθετεί.

Αναφορικά με την επέκταση του φράκτη από τα περίπου 12 χλμ. στα συνολικά 28-30 χλμ. αναμένουν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την κατάθεση των τεχνικών μελετών για να προχωρήσει τους επόμενους μήνες το έργο, όσο το δυνατό πιο σύντομα, μαζί με την τοποθέτηση πυλώνων με θερμικές κάμερες, κάμερες παρακολούθησης κλπ.

Πρόσθετα, τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να αποσταλούν και επιπλέον ενισχύσεις πέρα των 400 αστυνομικών.

Οι πρώτες δυνάμεις ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ολοκληρωθεί η έκτακτη ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομίας στην περιοχή, με άντρες που θα προέρχονται από ολόκληρη την χώρα, κυρίως όμως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βεβαίως στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό θωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας, έχει μεταφερθεί αναγκαίος εξοπλισμός, ενώ η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις δυνάμεις της Frontex παραμένει σε άριστο βαθμό, για την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε πιθανής απόπειρας νέων προκλητικών ενεργειών, πλήρως καθοδηγούμενων από το «Ακ Σαράϊ».

Πηγή: news247.gr