Η Τουρκία βύθισε ένα Airbus για να… ενισχύσει τον τουρισμό της!

Η Τουρκία βύθισε ένα Airbus για να… ενισχύσει τον τουρισμό της!

Τη φαντασία τους να δουλέψει έβαλαν οι αρχές της χώρας, βλέποντας ότι φέτος τα πράγματα δείχνουν πολύ άσχημα.

Έναν ευφάνταστο τρόπο βρήκαν οι Τούρκοι για να ενισχύσουν, έστω και τελευταία στιγμή, τη φετινή τουριστική σεζόν και να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που προβάλλεται στα διεθνή ΜΜΕ εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια της γειτονικής χώρας.

Το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός της Τουρκίας είναι τεράστιο, αφού δεν είναι λίγοι οι tour operators που μειώνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουρκικά παράλια έχουν βγει από τον χάρτη της κρουαζιέρας δίνοντας την ευκαιρία σε ανταγωνίστριες χώρες να αυξήσουν την επιρροή τους. Καθώς αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εσόδων για το τουρκικό κράτος, οι τουρκικές Αρχές, θέλοντας να κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της χώρας τους, αποφάσισαν να παρουσιάσουν κάτι πρωτότυπο για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Πόλος έλξης για τους περισσότερους δύτες είναι αναμφίβολα η θαλάσσια ζωή που κατοικεί στο βυθό, αλλά και τα συντρίμμια ναυαγίων στα οποία κρύβονται προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που έμελλε να χάσουν άδικα τη ζωή τους και να μην φτάσουν ποτέ στον τελικό τους προορισμό. Οι Τούρκοι θέλοντας να ανεβάσουν το επίπεδο εμπειρίας των δυτών, βύθισαν ένα αεροσκάφος τύπου Airbus A300 στην περιοχή του Κουσάντασι (Αρχαία Έφεσο), απέναντι από το νησί της Σάμου, δίνοντας την ευκαιρία σε έμπειρους δύτες να δουν από κοντά τα συντρίμμια ενός αεροπορικού δυστυχήματος.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος του Αιδινίου, Özlem Çerçioğlu στόχος είναι να μετατραπεί το Κουσάντασι σε κέντρο καταδυτικού τουρισμού. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στον κόσμο που εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων θεατών που παρακολουθούσαν το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, από πλοία και βάρκες που βρέθηκαν κοντά στο σημείο, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως οι αρμόδιες Αρχές θα σεβαστούν το φυσικό περιβάλλον προστατεύοντας την υποβρύχια ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί και άλλη βύθιση τριών μικρότερων αεροσκαφών, καμία όμως δεν πλησίαζε σε μέγεθος αυτή του Airbus A300.

Όσον αφορά την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου project, το αεροσκάφος «καταδύθηκε» στις 4 Ιουνίου σε ένα βάθος 20 έως 25 μέτρων και ενδέχεται να γίνει τεχνητός ύφαλος ώστε να προσελκύσει τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το αεροπλάνο έχει άνοιγμα φτερών 44 μέτρα και μήκος 54 μέτρα και έχει κατασκευαστεί πριν 36 χρόνια για μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας. Ορισμένα τμήματά του βυθίστηκαν με τη χρήση γερανών και η διαδικασία, που διήρκησε δυόμιση ώρες, ελεγχόταν με βαρύ εξοπλισμό.