Η τράπεζα που τρομάζει την αμερικανική οικονομία

Η τράπεζα που τρομάζει την αμερικανική οικονομία

Ιαπωνία και Αυστραλία γυρίζουν την πλάτη στις ΗΠΑ κι είναι έτοιμες να ενταχθούν στη νέα επενδυτική τράπεζα της Κίνας.

Η Ιαπωνία, όπως αναφέρει το Reuters, άφησε να εννοηθεί ότι αποδέχεται καταρχήν την ίδρυση της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) υπό την ηγεσία της Κίνας και δήλωσε, για πρώτη φορά, ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στον θεσμό στον οποίο αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκεϊ είπε ότι υπήρχαν «πολλά θετικά στοιχεία» στην τράπεζα ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, η Καμπέρα ίσως αποφασίσει άμεσα την πλήρη ένταξή της στην τράπεζα.

Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα – βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ – είναι οι αξιοσημείωτοι περιφερειακοί απόντες από την AIIB. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανησυχούν για τη διόγκωση της διπλωματικής επιρροής της Κίνας, έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσο η AIIB θα υιοθετήσει επαρκή πρότυπα διακυβέρνησης, και περιβαλλοντικές και κοινωνικές δικλείδες ασφαλείας.

Αφότου όμως η Βρετανία διαχώρισε τη θέση της από άλλα δυτικά κράτη και δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι επρόκειτο να γίνει μέλος στην AIIB, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ακολούθησαν στον ίδιο δρόμο.

Η Αυστραλία πλέον εμφανίζεται έτοιμη να ενταχθεί, ενώ και η Νότια Κορέα θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο δήλωσε ότι το Τόκιο θα σκεφτόταν να ενταχθεί στην κινεζικής έμπνευσης τράπεζα αν θα της δίδονταν εγγυήσεις για την ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού παροχής δανείων.

«Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους που θα λαμβάνει υπόψη της την επίδραση στο περιβάλλον και την κοινωνία», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο.

«Θα συζητούσαμε τη συμμετοχή μας αν λαμβάναμε εγγυήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε ακούσει όμως την οποιαδήποτε απάντηση».

Αυτή η αντίδραση από πλευράς Ιαπωνίας προκάλεσε έκπληξη. Βλέπετε, μπορεί η Κίνα και η Ιαπωνία – η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντίστοιχα – να έχουν βαθύτατους εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς, αλλά οι διπλωματικές τους σχέσεις είναι τεταμένες λόγω μιας εδαφικής διαφοράς καθώς και λόγω του ευρύτερου ανταγωνισμού για επιρροή στην Ασία.

Η AIIB θα μπορούσε να αναδειχθεί σε αντίπαλο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Asian Development Bank – ADB), στην οποία κυριαρχεί η Ιαπωνία παρέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδοσιακά, της ADB ηγείται ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας ή του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.