Η «τράπεζα των τραπεζών» αποφάσισε: Τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι χρήμα

Η «τράπεζα των τραπεζών» αποφάσισε: Τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι χρήμα

Μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών παίρνει θέση απέναντι στα κρυπτονομίσματα και τα πιο βασικά χαρακτηριστικά τους.

 

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) παίρνει επισήμως θέση κατά του Bitcoin και των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων.

Η λεγόμενη «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» δημοσίευσε σε 24 σελίδες μια ανάλυση κατά την οποία εξηγεί γιατί δεν καλύπτει το ψηφιακό νόμισμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του τραπεζικού θεσμού με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, το Bitcoin πάσχει από «δομικές αδυναμίες» οι οποίες εμποδίζουν το κρυπτονόμισμα να αντεπεξέλθει στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω του.

Μεταξύ των ανησυχιών αναφέρεται ότι το Bitcoin αλλά και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα είναι «ασταθή», απαιτούν την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας ενέργειας, και είναι εκτεθειμένα σε απάτες οι οποίες οδηγούν την κλοπή πραγματικού χρήματος.

Κυριότερα από όλα, όμως, η BIS τονίζει ότι η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin και των άλλων ψηφιακών νομισμάτων -όπου συχνά εμφανίζεται ως δυνατό στοιχείο- είναι στην πραγματικότητα ένα θανάσιμο ψεγάδι. Αυτό βασίζεται στον υπολογισμό της τράπεζας αναφορικά με το τι θα απαιτούνταν εάν τα ψηφιακά νομίσματα καλούνταν να πραγματοποιήσουν όλες τις ψηφιακές συναλλαγές όπου σήμερα πραγματοποιούνται από τα εθνικά συστήματα. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυτής, η ποσότητα των συναλλαγών θα υπερκάλυπτε τα πάντα, από τις προσωπικές συσκευές ως τους σέρβερ.

Ενώ, όμως, η BIS κατέληξε ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν λειτουργούν σαν κανονικό χρήμα, θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν μερικές χρήσιμες εφαρμογές τους, σε ρόλο εργαλείου για τον διαμοιρασμό των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, μπορούν να πραγματοποιήσουν με αποδοτικότητα κοντινές και φτηνές διακρατικές μεταφορές κεφαλαίων.

Τα ευρήματα της BIS έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η «μόδα» των ψηφιακών νομισμάτων δεν έχει κοπάσει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εγείρονται πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη νομική τους υπόσταση. Σε μια ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, ένας αξιωματούχος της αμερικανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι η Αρχή αποφάσισε πως το Ethereum -ένα διάσημο ψηφιακό νόμισμα- δεν μπορεί να αναγνωρίζεται ως ασφάλιστρο. Όμως η νομική θέση των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.