Οι τράπεζες περνούν με επιτυχία τα stress tests

Οι τράπεζες περνούν με επιτυχία τα stress tests
Photo:

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι ενθαρρυντικά.

Eνθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διοικήσεις των τραπεζών για τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εμφανίζουν αξιόλογη πρόοδο σε όλους τους επιμέρους κρίσιμους τομείς, ήτοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη ρευστότητα, στην αποκλιμάκωση του λειτουργικού τους κόστους και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τεχνική ανάγνωση των στοιχείων που έχουν αποστείλει στον επόπτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τον SSM, θα αναδείξει την πολιτική απόφαση των πιστωτών για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον ερχόμενο Αύγουστο, χωρίς κραδασμούς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, ακόμη και με το δυσμενές σενάριο των stress tests, η Εθνική, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank δεν θα χρειαστούν ουσιαστικά νέα κεφάλαια.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο είναι μικρή, ενώ θα υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή της. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υποστούν απώλειες οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ ολοκλήρωσε τις ασκήσεις προσομοίωσης την Τετάρτη, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής» 

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων τριών συμβάσεων εγγυήσεων, ύψους 640 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι ενημέρωση για το πώς οδεύει η διαδικασία θα έχουν οι τραπεζίτες κατά την επίσκεψή τους στην Φραγκφούρτη.

Αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα εξετάζει με προσοχή τις διαδικασίες με τις οποίες θα προσεγγίσει τους δυο κινεζικούς ομίλους που είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα και με θετικό αντίκτυπο για την τράπεζα. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και αυτό δίνει δυνατότητα ευελιξίας στην Εθνική Τράπεζα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τις σημερινές ευρωπαϊκές συμβάσεις εγγυήσεων που υπέγραψε η Εθνική Τράπεζα επισήμανε ότι θα συμβάλλουν στην καθοριστική συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην χρηματοδότηση ΜΜΕ.

«H παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας. Η στήριξη προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και η παροχή κεφαλαίου κίνησης ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, όχι μόνο θα ωφελήσει άμεσα τους αποδέκτες της χρηματοδότησης, αλλά θα έχει και ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία», επισήμανε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στην παρέμβαση στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων εγγυήσεων.

«Στην Εθνική Τράπεζα πέραν της διοχέτευσης της δικής μας ρευστότητας στην αγορά, συνδράμουμε ενεργά στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λύσεις που αξιοποιούν την ευρωπαϊκή και τοπική τεχνογνωσία μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το κόστος χρηματοδότησης και οι απαιτήσεις για την παροχή εξασφαλίσεων», πρόσθεσε.

Με το ΕΤΑΕ η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται σε τρία προγράμματα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.