Οι «τρύπες» της εταιρικής φορολόγησης κλείνουν με γρήγορους ρυθμούς

Οι «τρύπες» της εταιρικής φορολόγησης κλείνουν με γρήγορους ρυθμούς
A woman hovers a mouse over the Google and European Union logos in Sarajevo, in this April 15, 2015 photo illustration. The European Union accused Google Inc on Wednesday of cheating competitors by distorting Internet search results in favour of its Google Shopping service and also launched an antitrust probe into its Android mobile operating system. REUTERS/Dado Ruvic - RTR4XG8S

Κέρδη και φόροι όλα στο μικροσκόπιο.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μπορεί πολύ σύντομα να αρχίσουν να αναγκάζουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τα κέρδη που αποκομίζουν και τους φόρους που πληρώνουν σε καθεμιά από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να καταστήσει υποχρεωτική για τις πολυεθνικές τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ανά χώρα, ώστε να περιοριστεί η φοροαποφυγή εκ μέρους τους.

Η Ευρ. Ένωση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν φόρους εκεί όπου βγάζουν κέρδη, και όχι να «σπρώχνουν» τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Προηγούμενες προτάσεις αφορούσαν την αποστολή των στοιχείων αυτών από τις εταιρείες στις φορολογικές αρχές, μόνο. Η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς εξετάζεται η επίδρασή της στην ανταγωνιστικότητα. Πολλές μεγάλες εταιρείες παραμένουν αντίθετες στην ιδέα, ισχυριζόμενες ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Όσο για τις αρχές των ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιβολής αυστηρότερων φορολογικών κανόνων σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες από την Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Στακ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αποκάλεσε τα βήματα της Κομισιόν «βαθιά προβληματικά» και είπε ότι φοβάται πως τα μέτρα είναι στοχευμένα εναντίον αμερικανικών εταιρειών.

Η πρόταση της Επιτροπής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών από την Ευρ. Ένωση για τον περιορισμό της φοροαποφυγής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι έως και 70 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται στην Ευρώπη σε ετήσια βάση επειδή οι εταιρείες αποφεύγουν την καταβολή φόρων εκμεταλλευόμενες διάφορα νομικά «παραθυράκια».

Παγκοσμίως, το ποσό αυτό αγγίζει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο…

Πλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να επιβάλλουν εταιρικούς φόρους ακόμα κι αν οι εταιρείες μεταφέρουν αλλού τα κέρδη τους – μια πρακτική αρκετά κοινή μεταξύ πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό που κάνουν οι εταιρείες είναι να στήνουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, και στη συνέχεια να διοχετεύουν εκεί το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κερδών τους.

Πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ κατέληξαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο στην Ευρώπη. Η Google, για παράδειγμα, έχει συμφωνήσει να καταβάλλει 130 εκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο για απλήρωτους φόρους από το 2005 μέχρι σήμερα, ύστερα από έλεγχο των βρετανικών φορολογικών αρχών.

Επίσης, η Apple πρόκειται να πληρώσει 318 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία για φόρους πολλών ετών που δεν κατέβαλε ποτέ, ενώ και η Amazon συμφώνησε να πληρώσει περισσότερους φόρους αφότου αποφάσισε να συγκεντρώνει όλα τα έσοδά της στο Λουξεμβούργο – μια χώρα με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς δείκτες.