Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
Κόσμος περπατά στην πλατεία Συντάγματος, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020. Στους 35°C έφτασε η θεμοκρασία στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ξαφνική εκτόξευση βάζει φρένο στις ελπίδες για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την επόμενη Δευτέρα.

Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Αττικής, η οποία για ακόμη μία φορά συγκεντρώνει τα μισά κρούσματα από όλη τη χώρα. Ειδικότερα «πρωταθλητής» στα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία και τις νέες λοιμώξεις εμφανίζεται το λεκανοπέδιο της Αττικής και πιο συγκεκριμένα: το κέντρο της Αθήνας με 285 νέα κρούσματα, ο Πειραιάς με 259, ο δυτικός Τομέας Αθηνών με 140 και ο νότιος Τομέας με 100 κρούσματα.

Οι συρροές κρουσμάτων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς, ενώ αυξημένα είναι και τα κρούσματα που εντοπίζονται σε ιδιωτικές κλινικές και κλειστές δομές στο λεκανοπέδιο.

Οι ειδικοί θεωρούν επίσης πως σημαντικό ρόλο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκε χτες στην Αττική παίζει αφενός ο αριθμός-ρεκόρ στα τεστ, καθώς χτες έγιναν για πρώτη φορά 55.533 τεστ, αφετέρου το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο είναι υπεύθυνο για την διασπορά των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα είναι εμφανές πως η κινητικότητα των πολιτών παρά το αυστηρό lockdown στην πρωτεύουσα δεν έχει μειωθεί.

Επομένως είναι πολύ πιθανό η κίνηση στους δρόμους ακόμη και τα Σαββατοκύριακα πριν την απαγόρευση να είναι ένα δείγμα που να φανερώνει το υψηλό ιικό φορτίο στην Αθήνα.

Έρχεται παράταση του lockdown στην Αττική

Τα κρούσματα-ρεκόρ που σημειώθηκαν χτες αλλά και η αύξηση και νοσηλείες και διασωληνώσεις δείχνουν πως η παράταση του lockdown έστω και για μία εβδομάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Κάποιοι δεν θα απέκλειαν το γεγονός της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου οπότε και υπάρχει ένας σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, αν και κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν, υπό προϋποθέσεις και από την 1η Μαρτίου.

Σταθεροποίηση στις ΜΕΘ από την ερχόμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα «Καμπανάκι κινδύνου» σήμανε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο in.gr, βλέποντας να επιβεβαιώνεται το μοντέλο πρόγνωσης που «τρέχει» με την άνοδο των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα ημερήσια τεστ ξεπέρασαν τις 55.500, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται  καλύτερα η πραγματική κατάσταση της πανδημίας, παρατήρησε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Έτσι, ή θα πρέπει να διατηρηθεί το lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή θα πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα. Κι αυτό γιατί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει μια μείωση των κρουσμάτων και μια σταθεροποίηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες όμως δεν θα κρατήσουν πολύ.

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα ξεκινήσει μια ανοδική πορεία, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Χαρακτηριστική δείχνει η πορεία της Αττικής, η οποία επηρεάζει τα αποτελέσματα ολόκληρης της χώρας. Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με μια πτώση ως τις 3 Μαρτίου με μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων στα 500 περιστατικά ως το τέλος Μαρτίου. Τα δεδομένα αυτά, θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει από τις 7 Μαρτίου με click away, τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 14 Μαρτίου και τα Λύκεια στις 21 Μαρτίου. Και τότε βέβαια, η πορεία θα παραμένει σταθερή, οπότε δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση, με αναπόφευκτες τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να προστίθενται στο σύστημα υγείας.

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Αττικής

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η χθεσινή εφημερία σε Ευαγγελισμό και Αττικόν. Ασθενοφόρα μετέφεραν συνεχώς ασθενείς και δεκάδες πολίτες κατέφευγαν με ύποπτα συμπτώματα στα επείγοντα.

152 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία της Αττικής. 39 στο Αττικόν που εφημέρευε, 28 στο Σισμανόγλειο και άλλα 21 άτομα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά.

Στο Σωτηρία που δεν εφημέρευε μπήκαν 25 ασθενείς, ενώ η εντατική γέμισε, καθώς και τα 84 κρεβάτια είναι γεμάτα. Ερυθρός Σταυρός και Θριάσιο εφημερεύουν σήμερα, με το νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής να ανοίγει νέες κλινικές για να περιθάλψει περιστατικά κορωνοϊού.

Η αγωνία για τις επόμενες εφημερίες είναι έντονη καθώς καλύφθηκαν και τα επιπλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν.

Δερμιτζάκης: Δύο ακόμη εβδομάδες lockdown για να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000

«Δύο εβδομάδες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να το μαντέψουμε, μπορούμε να ανοίξουμε τώρα και να ευχόμαστε ότι θα γίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Αναφερόμενος στην αύξηση που ανακοινώθηκε χθες στα κρούσματα, ο καθηγητής σημείωσε ότι την Τρίτη πάντα ανακοινώνεται μεγάλος αριθμός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματική εικόνα είναι «περίπου 1.800».

Όμως, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πλέον είναι πολύ απλοϊκή η σκέψη ότι μόλις κλείσουν τα καταστήματα και τα σχολεία τότε θα σταματήσει η μετακίνηση των πολιτών και αυτόματα θα μειωθούν οι δείκτες.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το lockdown αργεί πάρα πολύ να αποδώσει», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα μέτρα, με βάση και το πώς λειτουργεί ο κόσμος, αργούν πολύ να φέρουν αποτέλεσμα.

Αν το «όριο» είναι να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 «μπορεί να χρειαστούμε δύο εβδομάδες ακόμη», συμπλήρωσε. «Τώρα έπρεπε να βλέπουμε την πρώτη μείωση, που δεν την βλέπουμε».

Παράλληλα τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο χάθηκε η ευκαιρία «να δοκιμάσουμε πιο έξυπνα μέτρα». Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι από τον Οκτώβριο και μετά χρειάζεται άλλη προσέγγιση σε όλο τον κόσμο και όχι απλά το κλείσιμο. «Είναι απλοϊκό, μου κάνει εντύπωση ότι είναι προσδοκία του επιστημονικού κόσμου πως με 2,5 εβδομάδες lockdown με τη μορφή που λειτουργεί ο κόσμος θα περιμέναμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα 2-3 δραστηριοτήτων, συντεταγμένα, θα ήταν μια καλύτερη επιλογή.

Εξήγησε ότι ένας συνδυασμός ανοιχτών σχολείων, λειτουργίας του λιανεμπορίου με ραντεβού και άνοιγμα των καφετεριών και εστιατορίων έως τις 6-7 μ.μ., μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ίσως να είχε αποτέλεσμα. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν το δοκιμάσαμε όταν μπορούσαμε», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρξε επίπτωση από τα ανοιχτά σχολεία και τα καταστήματα με click away», δήλωσε ακόμη. «Η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται σε δραστηριότητες που το σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θέλουν να συναντηθούν. Αντί να το κάνουν στο σχολείο, όπου αυτό θα μπορούσε να γίνει συντεταγμένα, με μάσκες, πηγαίνουν σε ένα σπίτι, χωρίς μάσκες», εξήγησε.