Οι τρεις συμβουλές καινοτομίας από τον βασιλιά του online dating

Οι τρεις συμβουλές καινοτομίας από τον βασιλιά του online dating

«Η συμβατική σκέψη δεν θα σας φέρει τα αντισυμβατικά αποτελέσματα που επιδιώκετε».

της McKenna Moore

Ο Sam Yagan, CEO της ShopRunner, ήταν ο βασιλιάς του online dating. Στα εφτά χρόνια της θητείας του ως CEO της Match Group, έμαθε κάμποσα πράγματα σχετικά με την καινοτομία. Σε μια παρουσίασή του στο συνέδριο Brainstorm Reinvent του Fortune στο Σικάγο την περασμένη Τρίτη, ο Yagan μοιράστηκε τρεις συμβουλές σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Το πρώτο δίδαγμα που άντλησε ο Yagan από την εμπειρία του ήταν «η οικοδόμηση μιας κουλτούρας αποτυχίας, και η επιβράβευσή της». Η Match Group ήταν η πρώτη εταιρεία του Yagan που ήταν ηγέτιδα δύναμη του κλάδου, και όχι disruptor. Κι αυτό, όπως κατάλαβε ο ίδιος γρήγορα, ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

Τα διευθυντικά στελέχη της είχαν περάσει πολλά χρόνια σκαρφαλώνοντας στην εταιρική ιεραρχία και νοιώθοντας μια αίσθηση ικανοποίησης και επιτυχίας. Κανένας απ’ αυτούς δεν είχε αποτύχει, ποτέ. Όμως, η ενθάρρυνση της καινοτομίας, που τόσο πολύ αποτελούσε κομμάτι του οράματος του Yagan για τη Match Group, απαιτούσε την ένταξη της αποτυχίας στη …συνταγή. Έτσι, αποφάσισε να δώσει κίνητρα για αποτυχία εντός της εταιρείας, ζητώντας από τα στελέχη στις αξιολογήσεις τους να μοιραστούν μια αποτυχία τους από το προηγούμενο έτος. Αν τα σφάλματά τους δεν είχαν κάποιο χρηματικό κόστος για την εταιρεία, τα στελέχη δεν θα έπαιρναν το μπόνους τους.

Το δεύτερο δίδαγμα του Yagan ήταν η συνολική απόρριψη της συμβατικής σκέψης και του «κοινού νου». Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στο Tinder να απογειωθεί και να γνωρίσει την εκθετική ανάπτυξη που το μετέτρεψε στον κολοσσό του online dating που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Yagan ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι το Tinder πήγαινε κόντρα σε όλους τους κανόνες του κλάδου, όπως π.χ. η διάκριση μεταξύ του dating και των κοινωνικών μέσων, ή η ανάγκη ύπαρξης εθνικής εκστρατείας προώθησης για την επιτυχία του. Όμως, ο Yagan έβαλε στην άκρη τους δισταγμούς του και πήρε το ρίσκο. Και κέρδισε.

«Η συμβατική σκέψη δεν θα σας φέρει τα αντισυμβατικά αποτελέσματα που επιδιώκετε» τονίζει ο ίδιος.

Καθώς το Tinder άρχισε να γνωρίζει τρομερή επιτυχία, οι διευθυντές εντός της Match Group άρχισαν να αισθάνονται ότι απειλούνταν, λέει ο Yagan. Ο ίδιος είχε την επιλογή να πουλήσει την εταιρεία ή να λυγίσει μπροστά στην πίεση, όμως αποφάσισε εν τέλει να υποστηρίξει το Tinder. Η επιλογή αυτή απέδωσε, και πλέον το Tinder είναι το «κόσμημα» της Match Group.

Το δίδαγμα απ’ όλη αυτή την εμπειρία; «Προστατέψτε το …μωρό σας από την ίδια σας την εταιρεία ή οργανισμό».

Πηγή: fortune.com