Οι τρεις τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σήμερα

Οι τρεις τρόποι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σήμερα
O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλά από το βήμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ με θέμα: «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, στην Αθήνα, Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2016.Το workshop “Financial Instruments for the Greek Market” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησής, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στόχο έχει να ενημερώσει το ελληνικό επιχειρηματικό κοινό για τις δυνατότητες χρηματοδότησής του και εν γένει τη λειτουργία των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά του Σχεδίου Γιούνκερ από τους κατεξοχήν γνώστες και ειδικούς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, μικροπιστώσεις και συμμετοχική χρηματοδότηση είναι για τον Βασίλη Κορκίδη το κλειδί.

Τρεις τρόπους για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις υπέδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα: «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά – Financial Instruments for Greek Market».

Ο Βασίλης Κορκίδης ανέφερε τι πιστεύει η ΕΣΕΕ ότι πρέπει να γίνει:

Πρώτον, απαιτείται η αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ: Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και εργαλείων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Ο ΕΤΕΑΝ πρέπει να καταστεί ένα εργαλείο που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την χορήγηση πιστώσεων ή άλλων μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της εγχώριας οικονομίας. Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ με τη συνδρομή των φορέων εκπροσώπησης της εγχώριας μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες προς τις επιχειρήσεις υπηρεσίες, μέσω:

– της διεύρυνσης του δανεισμού με την χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι 10.000 -15.000 ευρώ,

– της πρόβλεψης για σχεδιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων και ευέλικτων εγγυοδοτικών προϊόντων,

– της διεύρυνση της συμμετοχής στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, όχι μόνο για τις «start ups», οι οποίες εν πολλοίς δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, αλλά και για τα «follow ups» και τα «restarts».

Δεύτερον, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζει η ελληνική αγορά, η παροχή μικροπιστώσεων συνιστά μία αξιόλογη προοπτική που αναμένεται να αναθερμάνει την εγχώρια οικονομία. Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με ποσά της τάξεως των 5.000 – 15.000 ευρώ, αναμένεται να προσδώσει την απαραίτητη ώθηση σε νέους κυρίως επιχειρηματίες, καλύπτοντας την καταγεγραμμένη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα και σε βάθος χρόνου, θα αποδειχθεί μία κερδοφόρα τακτική και για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς λόγω της ευρείας διασποράς θα οδηγήσει σε περιορισμό του ρίσκου/κινδύνου που αυτά αναλαμβάνουν. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα συνδυασμού των μικροπιστώσεων με την χρήση εγγυοδοτικών προϊόντων, η συνεισφορά των οποίων στην τόνωση της επιχειρηματικότητας την τελευταία πενταετία υπήρξε καθοριστικής σημασίας, θα αποβεί άκρως ευεργετική για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Τρίτον, οι νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως Crowdfunding – Venture Capital. Το crowdfunding (συμμετοχική χρηματοδότηση) είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου. Έχει ως σημείο αναφοράς την άντληση κεφαλαίων για νεοσύστατες εταιρίες (startups) ή άλλα εμπορικά εγχειρήματα και λειτουργεί συνήθως μέσω μίας ιστοσελίδας, στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό. Απαιτείται η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα, ο οποίος θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας της συγκεκριμένης μορφής χρηματοδότησης. Ο θεσμός του Venture Capital αναφέρεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ή ανεύρεσης ιδίων κεφαλαίων, με αντάλλαγμα την συμμετοχή των επενδυτών (νέα funds) στην διοίκηση της επιχείρησης. Πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου σχήματος θα πρέπει να αποτελέσουν τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) όσο και οι υφιστάμενες που χρήζουν αναδιάρθρωσης και οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Το Venture Capital μοιράζεται με μία επιχείρηση το ρίσκο και ως εκ τούτου περιμένει να αμειφθεί με υψηλές αποδόσεις, ισάξιες με εκείνες του επιχειρηματία.