Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μόλις είδε τα κέρδη της να καταρρέουν κατά 38%

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μόλις είδε τα κέρδη της να καταρρέουν κατά 38%
A man, mask-clad due to the COVID-19 coronavirus pandemic, walks past a damaged silo at the Saudi Aramco oil facility in Saudi Arabia's Red Sea city of Jeddah on November 24, 2020. - Yemen's Huthi rebels launched a missile attack on the facility on November 23, triggering an explosion and a fire in a fuel tank, officials said. The strike occurred the day after the kingdom hosted a virtual summit of G20 nations, and more than a year after the targeting of major Aramco sites that caused turmoil on global oil markets. (Photo by Fayez Nureldine / AFP) Photo: AFP
Παρόλα αυτά πλήρωσε στους μετόχους 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.

Η Saudi Aramco, η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, είδε τα κέρδη της να καταρρέουν κατά 38% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιήθηκαν.

Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους συμπίεσε τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών κατά το περασμένο έτος, ενώ τεράστια κέρδη κατέγραψαν οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου -συμπεριλαμβανομένης της Aramco, η οποία αποκόμισε κέρδη 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ από εταιρεία ενέργειας.

Ωστόσο, τη Δευτέρα η εταιρεία -η οποία αποτιμάται σε περισσότερα από 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την Apple και τη Microsoft τις μόνες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο με υψηλότερες αποτιμήσεις- ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, μια πτώση σχεδόν 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Aramco, η οποία κατέλαβε πρόσφατα τη 2η θέση στη λίστα Fortune Global 500, ανέφερε τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τα ασθενέστερα περιθώρια κέρδους στη διύλιση και τα χημικά προϊόντα ως τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση.

Παρά τη συρρίκνωση των κερδών, η Aramco δήλωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους για το δεύτερο τρίμηνο -με τη διανομή να έχει οριστεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Αυτό ήταν υψηλότερο από τη διανομή μερίσματος ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι μέτοχοι θα λάβουν επίσης 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσέθεσε η εταιρεία – που σημαίνει ότι οι επενδυτές της εταιρείας θα λάβουν 39 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Από το τρίτο τρίμηνο και μετά, η Aramco δήλωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα βάσει επιδόσεων, μια κίνηση που θα συνεχιστεί για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και θα ξεκινήσει με πληρωμή 9,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία χαρακτήρισε τις μερισματικές πληρωμές της «βιώσιμες και προοδευτικές».

«Τα ισχυρά μας αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στους κύκλους της αγοράς», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser. «Συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε τη μακρόχρονη ικανότητά μας να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πελατών σε όλο τον κόσμο με υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας. Για τους μετόχους μας, σκοπεύουμε να αρχίσουμε να διανέμουμε το πρώτο μας μέρισμα που εξαρτάται από την απόδοση το τρίτο τρίμηνο».

Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco. Η κυβέρνηση κατέχει άμεσα πάνω από το 90% της εταιρείας, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και η θυγατρική του Sanabil κατέχουν επιπλέον 8% των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: