Η τρόικα θα κάνει δύσκολη τη ζωή της νέας κυβέρνησης

Η τρόικα θα κάνει δύσκολη τη ζωή της νέας κυβέρνησης
Alexis Tsipras (C), leader of Greece's far-left Syriza party, leaves the Presidential palace in Athens November 3, 2014. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS) - RTR4CMY6

Γιατί δεν είναι πολύ πιθανή μια συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Αρκετά αισιόδοξο χαρακτηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι τον στόχο να υπάρξει συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πια εύκολη την ζωή της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των θεσμών «η τρόικα δεν έχει πια περιθώρια για πολλές υπαναχωρήσεις».

Οι δανειστές δεν δέχονται το επιχείρημα της κυβέρνησης για την καλή πορεία των εσόδων και βλέπουν «τρύπα» ενός δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017, καθώς αμφισβητούν ότι το σύνολο της υπέρβασης στα έσοδα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Παράλληλα ζητούν ισοδύναμα μέτρα 400 εκατομμυρίων ευρώ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Ως αρνητική επίδραση στον προϋπολογισμό του 2017 θεωρούν οι δανειστές και την χειρότερη από το αναμενόμενο απόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί μία τρύπα 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Για όλες αυτές τις τρύπες στον προϋπολογισμό οι δανειστές δεν αποκλείεται να επαναφέρουν άμεσα το αίτημα για χαμηλότερο αφορολόγητο της τάξεως των 5000 ευρώ, όπως ήδη έχει ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όλα αυτά τα ζητήματα οδηγούν τους κοινοτικούς αξιωματούχους στο να πιστεύουν πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από τις αρχές του 2017 στην καλύτερη περίπτωση.

Από εκεί και πέρα ήδη από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος του Eurogroup έστειλε μήνυμα ότι αποφάσεις για το χρέος δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το 2018. Το μόνο που περιμένουμε σε αυτή την αξιολόγηση, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, είναι η ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, εκ των οποίων κάποια είναι πιθανό να εφαρμοστούν πριν από το 2018 όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τασσόμενος πλήρως με την άποψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών.