Οι τρόποι για να ξεχωρίσετε στη δουλειά σας και να ανεβείτε στην ιεραρχία

Οι τρόποι για να ξεχωρίσετε στη δουλειά σας και να ανεβείτε στην ιεραρχία
Τι δείχνει έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από 40 εκατομμύρια εργαζομένους και διευθυντές σε βάθος 30 χρόνων.

της Anne Fisher

Δουλεύετε σκληρά και ελπίζετε να ανεβείτε στην εταιρική ιεραρχία. Σπεύδετε να βοηθήσετε σε ειδικά πρότζεκτ, μαθαίνετε νέες δεξιότητες, αλλά το ίδιο κάνουν κι άλλοι, και αναρωτιέστε τι θα σας δώσει πραγματικό πλεονέκτημα.

Σε μια προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος της εργασίας, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup μελέτησε δεδομένα από 40 εκατομμύρια εργαζομένους και διευθυντές σε βάθος 30 χρόνων. Και βρήκε ότι υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι πετυχημένοι εργαζόμενοι σε μια ποικιλία κλάδων και θέσεων εργασίας.

Ιδού τέσσερα από τα στοιχεία που, βάσει της έρευνας, απαιτούνται για να πετύχετε οπουδήποτε:

  1. Χτίστε ισχυρές σχέσεις

«Γνωρίστε τους συναδέλφους σας ως άτομα – ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους, ποια είναι τα δυνατά τους σημεία, πώς διαφέρουν από σας, και ποιες συμπληρωματικές δεξιότητες μπορεί να έχουν» σημειώνει ο Jim Harter, επικεφαλής επιστήμονας μελέτης του χώρου εργασίας στη Gallup. Παράλληλα, μάθετε τον επικεφαλής της ομάδας σας, και ποιοι είναι οι στόχοι του. «Οι κορυφαίοι σε επιδόσεις εργαζόμενοι τείνουν να θέτουν συλλογικούς στόχους».

  1. Βελτιώστε τους γύρω σας

Παραδοσιακά, μέρος της δουλειάς των διευθυντών είναι να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν – και εμπλουτίζουν – το σύνολο των δεξιοτήτων τους. Αλλά αυτό πλέον γίνεται και καθήκον κάθε εργαζομένου. «Στους οργανισμούς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για να αναπτύσσουν ο ένας τον άλλον» σημειώνει ο Harter. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους γνωρίζεις – για να ξέρεις πώς μπορείς να τους βοηθήσεις, ή να βοηθήσουν αυτοί εσένα».

  1. Ηγηθείτε της αλλαγής

Κι αυτός ο ρόλος ανήκε κάποτε αποκλειστικά στους διευθυντές, αλλά όχι πια. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «αντίσταση στην αλλαγή» για να περιγράψουν την κούραση που προκύπτει μεταξύ των εργαζομένων από συνεχόμενες αναδιοργανώσεις και αναταραχές – πρωτίστως λόγω της τεχνολογίας. Η κούραση αυτή καταλήγει να μεταφράζεται σε αντίσταση προς την αλλαγή. Ακόμα κι αν δεν είστε μάνατζερ, «ξεχωρίστε από τους συναδέλφους σας υιοθετώντας την αλλαγή και ηγούμενοι μέσω του παραδείγματος» λέει ο Harter. «Βοηθήστε τους άλλους να καταλάβουν την ανάγκη για αλλαγή και ενσωματώστε στη δική σας δουλειά αυτή την κατανόηση».

  1. Εμπνεύστε τους συναδέλφους σας

Μπορεί να ακούγεται ιδεαλιστικό το να πανηγυρίζετε με κάθε επιτυχία των διπλανών σας, αλλά η συνήθεια αυτή έχει και μια ωφελιμιστική πλευρά. «Η ενθάρρυνση και η επιβράβευση της καλής απόδοσης κάποιου είναι κομμάτι της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου από μέρους σας» τονίζει ο Harter. «Η αναγνώριση της προσπάθειας και του επιτεύγματος είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, και άρα αν τη προσφέρετε σε άλλους, αυτοί θα θελήσουν να σας βοηθήσουν όταν θα χρειαστείτε βοήθεια για να ολοκληρώσετε κάτι».